Reputatul medic pneumolog Tudor Toma vorbește, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre două dintre flagelurile care ucid anual milioane de oameni – emfizemul și cancerul pulmonar. Dr. Toma subliniază faptul că factorul genetic este definitoriu în evoluția bolii.

Cancerul pulmonar și emfizemul pulmonar sunt două dintre bolile care fac ravagii începând cu secolul anterior. De atunci, cele două flageluri răpesc anual milioane de vieți în lumea întreagă. Confundate de multe ori de către cei neavizați, emfizemul pulmonar și cancerul pulmonar au și multe simptome asemănătoare. În ambele cazuri, cei mai predispuși să facă aceste boli sunt fumătorii și cei care trăiesc în medii poluate.

„Enfizemul este cu totul o altă patologie decât cancerul pulmonar. În enfizem este o inflamație, este o iritare constantă a țesutului pulmonar, cu distrugerea țesutului pulmonar, iar în cancer este o dezvoltare anormală a unor celule din țesutul pulmonar ca răspuns la o expunere constantă a unor elemente care produc cancer, din cauza expunerii la elementele carcinogene. Și astea sunt cele mai multe în fumul de țigară. Dar, în afară de fumul de țigară, poluarea este foarte importantă, iar poluarea de orice fel, prin particule diesel, prin particule de la procesele industriale, prin alte tipuri de arderi, prin chimicalele care sunt eliberate în aer contribuie la aceleași mecanisme de distrugere și de iritare, degradare a plămânului“, subliniază medicul Tudor Toma.

„La expunerea externă, și acest lucru e valabil pentru orice afecțiune, contează foarte mult și materialul clientului. Altfel spus, contează materialul genetic, modul în care organismul reacționează este determinant pentru apariția sau pentru lipsa apariției unei anumite afecțiuni. Însă ce este clar este că în momentul când persoanele fumează, din 100 de fumători, 25% vor face BPOC dacă continuă să fumeze”.

„Problema este dacă îți asumi sau nu îți asumi riscul să faci o boală care este ireversibilă, care nu are un tratament să îți modifice evoluția bolii și care în final poate să ducă la deces. Tot în jur de 25-30% au modificări cardiovasculare importante. Infarctul de miocard este mult mai frecvent la fumători decât la nefumători. Și nu este aceeași persoană care face enfizem sau care face infarct. Poți să nu ai risc de enfizem, dar să ai risc de infarct. E adevărat că sunt persoane care fumează și care nu fac nici BPOC, nici cancer, trăiesc până la 90 de ani, dar sunt foarte puține persoanele respective“, punctează Tudor Toma.

 

Citiți interviul integral pe platforma Adevarul.ro