”Conceptul de îngrijire centrat pe pacient a fost recunoscut ca fiind o soluție pentru creșterea eficacității și eficienței tratamentului în orice program național de sănătate. Din păcate însă indicatorii programelor noastre de sănătate sunt total irelevanți” a declarat dr. Vasile Cepoi, Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate în cadrul dezbaterii profesionale dedicate programului național de oncologie organizate la Iași.

Evenimentul este parte a unei serii de 9 dezbateri regionale ce vor aborda ca principală  temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum” și care se desfășoară în întreaga țară în cadrul programului de Management Modern în Oncologie din acest an.

Președintele ANMCS, domnul Secretar de Stat Vasile Cepoi, afirma în cadrul dezbaterii de la Iași, că “programul de oncologie este de fapt un program de tratament și doar parțial de diagnostic. Așa cum este gândit el în acest moment, nu va reduce mortalitatea, pentru ca principala cauză pentru care avem grade crescute de mortalitate în bolilele oncologice este depistarea târzie. În plus, indicatorii programului național de oncologie privind eficacitatea și eficiența sunt cu totul irelevanți. Indicatorii de eficacitate sunt raportați la numărul de pacienți tratați pe o anumită boală, iar indicatorii de eficiență urmăresc doar costul pe fiecare caz. Nu există indicatori de calitate și de siguranță a pacientului, sau monitorizarea eficacității și a interventiilor terapeutice în funcție de stadiul depistării. Nu se cunoaște care este consumul de resurse pentru rezolvarea unui caz internat, în funcție de stadiul în care a fost preluat în îngrijire”.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii, încă din anul 2012. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de advocacy, politici medicale și management.

În 2019, una din temele majore pe care le va aborda programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate din țara noastră, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie Cost-Volum. În acest an, programul se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).