Pe 18 decembrie, în cadrul celei de-a VI-a ediție a evenimentului organizat de Colegiul Medicilor Iași – “Medicii împreună pentru comunitate” – au fost oferite o serie de distincții pentru personalitățile și colectivele medicale locale cu rezultate deosebite înreigstrate în cursul anului 2023.

Cu acest prilej, echipa de transplant renal de la Spitalul C. I. Parhon Iași, coordonată de Prof. Univ. Dr. Adrian Covic, a primit prestigiosul premiu “Echipa Medicală a Anului”. 

De la începutul anului, la Centrul Regional de Transplant Iaşi s-au făcut 15 prelevări de la persoane aflate în moarte cerebrală. Au fost donatori de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii, dar au fost şi donatori de la care s-a prelevat şi corneea, os, tendon. Doar într-o singură săptămână din cursul lunii octombrie, echipele de prelevare şi transplant din Iaşi au făcut 11 prelevări de la persoane din Iaşi, Bacău şi Suceava aflate în moarte cerebrală. Beneficiari au fost pacienţi din toate judeţele Moldovei.

“Noi ne bucurăm în primul rând pentru pacienţi, iar în al doilea rând pentru că întreaga echipă lucrează ca un ceas elveţian, aşa că rezultatele noastre sunt comparabile cu rezultatele din cele mai bune centre din Europa. În urmă cu 22 de ani, când am înfiinţat Centrul de Transplant, cam toată lumea nu ne dădea sorţi de izbândă. Mulţi s-ar fi bucurat să greşim, să nu reuşim. De-a lungul timpului am înfiinţat echipe care au funcţionat impecabil, ca un ceas elveţian”, declara cu acea ocazie prof. univ. Adrian Covic.

În cadrul Galei organizate pe 18 decembrie de Colegiul Medicilor Iași au mai fost acordate o serie de premii:

  • Excelența în practica medicală – Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu
  • Contribuții deosebite la dezvoltarea profesiei – Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș
  • Tânărul Medic al Anului – Dr. Ștefania Anton