Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) militează pentru derularea în bune condiții a Programului Național de Oncologie, ca fiind determinantă pentru scăderea mortalității prin boala canceroasă. Este asigurarea pe care a dat-o Directorul ANMCS Elena Dumitrașcu, în cadrul dezbaterii Management Modern în Oncologie, ce a avut loc miercuri, 27 martie 2019, la Hotel Timișoara, din Timișoara. Evenimentul organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun a avut ca temă ”Monitorizarea și eficientizarea Programului Național de Oncologie Cost-Volum”.

”ANMCS sprijină măsurile de identificare, de depistare precoce a bolii canceroase și managementul integrat al cazului, prin constituirea comisiei oncologice multidisciplinare. De asemenea, ANMCS recomandă elaborarea indicatorilor de structură, de progres și a indicatorilor de rezultat, pe baza cărora să se evalueze eficacitatea și eficiența Programului de Oncologie. Principalele probleme identificate se referă la întocmirea registrului de pacienți, identificarea riscurilor asociate medicației, a abaterilor asumate de la protocoale, întocmirea comisiilor oncologice interdisciplinare, preluarea în timp optim în îngrijire a pacienților”, a explicat Directorul ANMCS, ca o concluzie a dezbaterilor de la Timișoara.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii, din anul 2012. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de advocacy, politici medicale și management.

În 2019, una din temele majore pe care le va aborda programul este accesul pacienților la medicamente și tehnologii inovatoare în sistemul de sănătate din țara noastră, alături de posibilitatea modernizării și eficientizării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie. În acest an, programul se desfășoară cu susținerea partenerilor Bristol Myers Squibb, Farmexpert și B. Braun, alături de partenerul instituțional Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).