ANMCS – Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate recomandă elaborarea indicatorilor de structură, a indicatorilor de progres și a indicatorilor de rezultat, pe baza cărora să se evalueze eficacitatea și eficiența Programului oncologic, a declarat Elena Dumitrașcu, Director General ANMCS în cadrul dezbaterii profesionale de Management Modern in Oncologie care a avut loc pe 19 martie 2019 la Craiova.

Întâlnirea este parte a Programului național de Management Modern în Oncologie, dezvoltat de Oameni și Companii încă din anul 2012 și susținut de partenerii Bristol Myers Squibb, Farmexpert, B.Braun Medical și partenerul instituțional ANMCS – Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

Întâlnirea cu specialiștii din domeniul medical în centrul universitar Craiova de pe 19 martie 2019 a fost un moment potrivit evaluării modului de funcționare a Programului Național de Oncologie și discuțiilor dedicate îmbunătățirii acestuia. Discuțiile privind achizițiile publice realizate în program au fost aplicate, s-au împărtășit diverse experiențe, din care practicienii au avut de învățat pentru a nu se ajunge la situații de discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente.

Un subiect intens discutat a fost cel al Rețelei de Medicina Nucleară, care utilizează radioizotopi pentru tratamentul unor afecțiuni oncologice și care este reprezentată la nivel național de un număr de 35 Departamente de Medicină Nucleară (din care 10 în sistem privat).  Există în continuare județe care nu dispun de Departamente de Medicină Nucleară și sunt nevoite sa trimită pacienții către centrele cele mai apropiate.

În cadrul dezbaterii s-a pus accent și pe identificarea problemelor cu care se confruntă practicienii: întocmirea registrelor de pacienți, identificarea riscurilor asociate medicației, a abaterilor de la protocol (asumate), lipsa comisiilor multidisciplinare, preluarea în timp optim în îngrijire a pacienților.

Programul de Management Modern în Oncologie este unul de comunicare profesională, dedicat specialiștilor implicați în gestionarea Programului Național de Oncologie. Programul include instrumente offline (conferințe, dezbateri profesionale și simpozioane) și digitale (rapoarte specializate și campanii de comunicare publică), cu focus pe zona de advocacy, politici medicale și management. În anul 2019 în program au fost organizate 4 dezbateri profesionale la: Iași, Constanța, București și Craiova. Întâlnirile cu profesioniștii din sănătate implicați în gestionarea programului vor continua la Timișoara, Baia Mare, Cluj, Brașov și Tg. Mureș.