Asociaţia de Sprijin al Pacientului Oncologic (ASPO) a încheiat cu succes un proiect de 3 luni, intitulat “Speranţă pentru viitor: Dezvoltarea emoţională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”, finanţat în urma apelului de proiecte lansat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Proiectul a reprezentat o şansă valoroasă de a aduce suport creativ şi terapeutic pacienţilor oncologici în procesul de vindecare şi recuperare.

Printre cei 120 de invitaţi s-au numărat ES Mircea Geoană – Secretar General Adjunct al NATO, Mihaela Geoană – Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Cristiana Copos – Vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea, Dr. Lucreţia Galeş – Director Medical al Institutului Oncologic Fundeni, Dana Deac – Ambasador ASPO, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, paciente oncologice, însoţite de familie si prieteni şi susţinători ai programelor Asociaţiei.

Asociaţia de Sprijin a Pacientului Oncologic – ASPO a fost fondată în 2018 de către pacientele oncologice, beneficiare ale proiectelor Fundaţiei Renaşterea. “Misiunea noastră este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care suferă de afecţiuni oncologice sau alte boli cronice. De la înfiinţare, ASPO a avut sprijinul constant al Fundaţiei Renaşterea, al partenerilor noştri din companii private şi iată, finalizăm cu succes şi mari emoţii, primul proiect cu finanţare din partea unei agenţii de stat. Tumultul de emoţii al celor 20 de paciente oncologice exprimat artistic în decursul celor 3 luni ale proiectului, îl simţim privind tablourile realizate de ele şi privind sau citind piesa de teatru inspirată din poveştile lor de luptă pentru viaţă” a subliniat preşedinta Asociaţiei ASPO, Cătălina Negară.

“Suntem mândre de rezultatele obţinute în cadrul acestui proiect şi suntem convinse că impactul acestor activităţi artistice va avea un ecou pozitiv în viaţa participantelor şi în comunitatea noastră. Mulţumim tuturor celor implicaţi şi aşteptăm cu entuziasm să vedem ce viitor frumos şi creativ aduce proiectul care se finalizează astăzi, pentru învingătoarele noastre !”, a spus Mihaela Geoană, preşedinta Fundaţiei Renaşterea.

De-a lungul celor 3 luni de activitate, participantele la proiect s-au exprimat prin intermediul picturii şi artei dramatice într-un mod cu totul nou pentru ele, ceea ce le-a oferit o cale de eliberare a emoţiilor şi de dezvoltare personală. Terapia prin artă este o practică deja răspândită în multe comunităţi din întreaga lume, iar acest proiect al ASPO poate să deschidă calea pentru alte asociaţii sau fundaţii să implementeze astfel de iniţiative.

Asociaţia ASPO crede în puterea terapiei prin artă, teatru şi pictură de a aduce beneficii semnificative pacientelor oncologice. Timp de 12 săptămâni, 20 de membre ASPO, care deţin certificat de handicap, au participat la 20 de ateliere de teatru şi pictură, parte a unui demers educativ-emoţional. Trainerii celor două ateliere, pictorului Dorin Apreutesei şi soţia sa, Paula Apreutesei, dramaturgul Mihaela Michailov şi actriţa Adriana Moca le-au implicat pe participante în exersarea celor mai noi metode de integrare şi recuperare prin artă.

În foaierul sălii de spectacole ARCUB a avut loc vernisajul expoziţiei alcătuite din 22 de tablouri, care sunt un rezultat al atelierului de pictură din cadrul proiectului. Membrele ASPO care au participat la acest atelier nu au devenit pictoriţe profesioniste, dar au parcurs un traseu important al curajului de a-şi exprima emoţiile, de a depăşi bariere sociale şi de a-şi dezvolta creativitatea şi încrederea în sine. Cele 22 de tablouri vor fi expuse la Institutul Oncologic din Bucureşti, pentru a oferi o rază de speranţă pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. Prezentă la eveniment, Dr Laurenţia Galeş – directorul medical al Institutului Oncologic Prof Dr Al Trestioreanu Bucureşti a transmis mesajul din partea instituţiei pe care o conduce despre impactul pe care îl va avea expoziţia “Speranţă pentru viitor” pentru cei care se adreseaza Institutului Oncologic, pacienţi care luptă pentru viata lor.

De asemenea, membrele ASPO care au urmat atelierul de scriere dramatică şi actorie nu au devenit actriţe profesioniste, dar au contribuit la realizarea unui proiect unic în România. Piesa de teatru comunitar scrisă de dramaturgul Mihaela Michailov, inspirată de experienţele, emoţiile şi istoriile împărtăşite de participantele la acest atelier, intitulată “Plasa de Mâini,” este unică deoarece a fost interpretată pe scena sălii ARCUB de către cele care au servit drept sursă de inspiraţie pentru autor.

 

Sursa foto: Asociatia ASPO Romania / Facebook