Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana” a organizat în perioada 31 martie – 2 aprilie 2019 o serie de acțiuni reunite sub genericul Accesul universal la sănătate a pacienților oncologici”, marcând astfel și Ziua Sănătății – 7 aprilie.

Pe 31 martie,  între orele 17.00 – 20.30, la Tg-Jiu a avut loc o masă rotundă la care peste 40 de pacienți oncologici au prezentat problemele cu care se confruntă, printre acestea fiind încadrarea în grad de handicap al persoanelor bolnave de cancer, dar și acordarea conform legii a tuturor drepturilor copiilor bolnavi în mod unitar de către toate primăriile din țară, având în vedere că prevederile legale se aplică în primării în moduri diferite.

Au fost prezenți de la București: Președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România- Președinte Alianța Pacienților Cronici din România – CEZAR IRIMIA şi Conf. univ. Dr. DAN CIMPOERU, Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București, avocat specializat în litigii de malpraxis și drepturile pacienților.

Dintre parlamentarii gorjeni s-a arătat interesat de problemele bolnavilor de cancer deputatul Dan Vîlceanu, iar din partea autorităților Marcel Romanescu, Primarul  Municipiului Tg-Jiu, Daniel Șurlea – președintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, Violeta Mogoș – directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Programul a continuat cu vizitarea Secției de Oncologie și Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Județean Tg-Jiu , iar pe 2 aprilie a fost organizată o conferință de presă.

Președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat ca actualul sistem sanitar este într-o comă profundă, principalele probleme fiind subfinanțarea sistemului sanitar, precum și neactualizarea la timp a listelor cu medicamente inovative care ar salva viața pacienților. Avocatul Dan Cimpoeru a prezentat pacienților noutățile legislative în domeniu și a răspuns întrebărilor legate de malprraxis.