Exercițiile de respirație, realizate în mod constant, au îmbunătățit calitatea vieții pacienților cu astm bronșic, indiferent de forma pe care o prezenta afecțiunea, potrivit rezultatelor unui studiu.

„Astmul bronșic moderat până la sever este asociat cu afectarea controlului astmului și a calității vieții, în ciuda accesului la îngrijiri de specialitate și la farmacoterapie modernă. Exercițiile de respirație (BrEX) îmbunătățesc calitatea vieții pacienților cu astmul bronșic formă ușoară, iar impactul în astmul bronșic moderat până la sever este necunoscut”,  susține dr. Karen H. Andreasson, din cadrul departamentului de medicină respiratorie de la Spitalele Naestved-Slagelse-Ringsted, Slagelse, Danemarca.

Acest lucru i-a determinat pe Andreasson și colegii săi să evalueze impactul BrEX ca tratament adjuvant pentru pacienții cu astm bronșic moderat până la sever, care frecventau clinici de specialitate respiratorie.

Calitatea vieții pacienților cu astm a inclus mai multe aspecte, printre care: funcția pulmonară, testul de mers pe jos de 6 minute, nivelul de activitate fizică, efectele adverse etc.

„Am descoperit că BrEX suplimentar, realizat alături de un kinetoterapeut, îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu astm, efectele fiind susținute și după 12 luni, fără semne de înrăutățire a stării”, susține dr. Andreasson.

„Rezultatele noastre sugerează că BrEX ar trebui să fie oferit tuturor pacienților cu astm bronșic, indiferent de severitatea astmului bronșic, care întâmpină greutăți în controlul astmului, în ciuda optimizării farmacoterapiei și a altor factori.”

 

Sursă: www.healio.com