Diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40% anul trecut, ceea ce “va copleşi” sistemul de sănătate atunci când cazurile vor fi depistate în “faze tardive şi cu costuri ridicate”, susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, care consideră necesar un plan naţional de cancer în care screeningul să fie esenţial.

“În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleşi sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate. În ceea ce priveşte cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puţine decât în 2019 şi aceste lucruri au fost cauzate atât de situaţia pandemică din ţara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan naţional de cancer”, a declarat Cezar Irimia.

Un număr de 1.134 de persoane au venit la testările medicale gratuite din cadrul caravanei ‘Nu am făcut destul’, ajunsă la a şaptea ediţie, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

“Concluzia acestei campanii arată nevoia urgentă a unui plan naţional de cancer în care screening-ul va fi esenţial pentru a mai da o şansă românilor la viaţă, prin depistarea cancerului în stadii curabile”, a subliniat Irimia.

Caravana s-a desfăşurat în 8 weekend-uri, în 14 sate din 5 judeţe – Prahova, Vâlcea, Gorj, Ialomiţa, Olt. Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricţiilor COVID şi s-au încheiat în aprilie 2021.

Oamenii prezenţi la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme şi PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală. Pe lângă testări, caravana a avut şi o componentă educativă, beneficiarii au primit informaţii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.

Dintre cei testaţi, 2,4% aveau indice de masă corporală (IMC) subponderal, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 1 – 24,9%, obezitate clasa 2 – 12,4%, obezitate clasa 3 – 5,7%. În cadrul caravanei au fost efectuate 1.019 de hemograme iar 10% dintre persoanele testate aveau anemie, 10% prezentau creşteri ale numărului de leucocite, 2% un număr scăzut de trombocite ce poate fi asociat cu modificări de coagulare, dar şi alte patologii.

De asemenea, au fost efectuate 298 de teste HPV, dintre acestea 7,04% fiind pozitive.

Potrivit sursei citate, 516 dermatoscopii au fost efectuate, iar dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, două au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Totodată, au mai fost făcute 684 de ecografii.

“Dintre acestea, 86 de femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 61 au mers, deşi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgenţă şi chiar transport gratuit dacă aveau nevoie. Dintre cele 61, un caz de cancer a fost confirmat (pacienta a făcut între timp şi mastectomia). O altă femeie, care avusese în urmă cu câţiva ani cancer mamar şi la care medicii radiologi din caravană au găsit suspiciuni, aşteaptă în această perioadă rezultatul unor analize de specialitate”, se mai arată în comunicat.