În perioada 16-18 decembrie 2022, Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat la Brașov, evenimentul tradițional dedicat biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala – ZIUA SUPRAVIEȚUITORULUI DE CANCER, care, în urma legiferării Planului Național de Combatere și Control al Cancerului dar și a recunoasterii activității acesteia prin acordarea de către Președintele Romaniei, Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis – Președintele României, a Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajamentul Social în grad de Cavaler, a fost transformată în ZIUA FEDERAȚIEI ASOCIAȚIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMÂNIA – FABC.

La eveniment au participat peste 100 de pacienți din asociațiile membre FABC din toată țara.

Evenimentul marchează încă un an de luptă câștigat de pacienții cu cancer. A fost o luptă împotriva resemnării și un efort susținut pentru a învinge boala dar mai ales, lupta cu sistemul de sănătate, care în pandemie a neglijat total acești pacienți greu încercați.

Cu această ocazie, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din România.

„Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale, precum și la asistență medicală de specialitate. În România, în fiecare zi mor aproximativ 150 pacienți cu diferite forme cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigații și tratamente specifice patologiei oncologice. Sperăm ca de anul viitor – 2023, Planul Național de Prevenire și Control al Cancerului să fie implementat și să acorde o șansă reală fiecarui pacient la supraviețuire sau vindecare”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Au fost prezentate pe larg lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeutice, lipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului oncologic, sincope cu aprovizionarea tratamentelor uzuale.

Cu ocazia acestei întâlniri, au fost trecute în revistă proiectele importante pe care FABC le implementează la nivel național, proiecte cu beneficii importante pentru pacienţii cu cancer, dar și pentru populația generală. Asociațiile membre FABC, au fost susținute cu tehnica specifică IT, cu instrumente specifice de advocacy pentru îmbunătățirea activităților de suport pe plan local. De asemenea, au fost diseminate materiale informative pe diverse forme de cancer.

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, incertitudinea asigurării tratamentelor uzuale, încă guvernează viața pacienților cu cancer!!!

FABC va fi în continuare alături de pacienții pe care îi reprezintă, asigurându-i de întregul sprijin direct, și prin asociațiile membre, dar și prin CallCenter-ul Suport Pacient 021 253 0591, pus la dispoziția acestora, unde pot beneficia de informații medicale de bază, consiliere psihologică gratuită, planuri personalizate de nutriție oncologică și navigare prin sistemul medical românesc.

 

Sursa: FABC