FABC: Pacienţii oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanţări insuficiente

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer susţine că, în prezent, pacienţii oncologici se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanţări insuficiente.

Cu prilejul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului (25 -31 mai), FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanţarea „suboptimală” pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr „din ce în ce mai mare” de pacienţi cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

Pacienţii cu cancer nu au timp să aştepte şi au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda şansa la viaţă la care are dreptul fiecare cetăţean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluţia clinică pozitivă pe care pacientul a obţinut-o anterior şi se pierd astfel vieţi, dar şi investiţiile realizate. Pentru pacienţii noi este importantă iniţierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic, astfel încât şansa la viaţă şi calitatea vieţii lor să fie maximizată”, a afirmat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat într-un comunicat remis AGERPRES.

Raportul OECD şi al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană şi peste 20.000 de decese evitabile pe an din această patologie.

„Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în ţara noastră. În anul 2021 numărul deceselor prin tumori a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, cancer de sân, tumora malignă a pancreasului şi tumora malignă a stomacului”, a transmis FABC. AGERPRES

var res = str.replace("Microsoft", "W3Schools");