În România, aproape 12.122 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar în fiecare an și este pe primul loc în topul deceselor prin cancer – 10.779 decese pe an.
Cancerul pulmonar are cea mai ridicată povară a bolii – cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature (de trei ori mai mare decât cea a cancerului de sân), iar 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și The Lung Ambition Alliance și-au unit forțele pentru a evidenția efectele dureroase și mortale ale stigmatizării celui de-al doilea cel mai întâlnit cancer din România – cancerul pulmonar – prin intermediul campaniei „Inspiră Speranța – Pune întrebarea potrivită”, o nouă campanie de conștientizare lansată în România.
Conform unui chestionar realizat de FABC, la care au răspuns 166 de persoane:
- 31% dintre respondenți consideră că pacienții cu cancer pulmonar sunt judecați mai aspru decât cei cu alte tipuri de cancere,
- 20% au observat comportamente discriminatorii sau stigmatizatoare la adresa pacienților cu cancer pulmonar,
- 17% consideră că pacienții cu cancer pulmonar sunt de vină într-o oarecare măsură că au această boală,
- 46% consideră că persoanele cu cancer pulmonar se învinovățesc pentru alegerile din viață care par să fi favorizat apariția acestei boli,
- 71% consideră că stigmatizarea are un impact negativ asupra calității vieții pacienților cu cancer pulmonar,
- 25% au observat persoane care evită să interacționeze cu pacienții cu cancer pulmonar din cauza fricii sau a ignoranței,
- 82% consideră că o campanie de conștientizare și educație despre cancerul pulmonar poate contribui la reducerea stigmatizării,
- 75% consideră că este important ca pacienții cu cancer pulmonar să primească sprijin emoțional și psihologic pentru a face față stigmatizării.
Simptomele cancerului pulmonar pot include: o tuse care se agravează sau care nu dispare, oboseală extremă, pierdere bruscă în greutate, răgușeală și pierderea poftei de mâncare.
Depistarea timpurie îmbunătățește rata de supraviețuire și permite mai multe opțiuni de tratament.
Există o serie de factori de risc care pot contribui la apariția cancerului pulmonar: expunerea la substanțe toxice, poluarea, fumatul sau istoricul familial.
Mitul conform căruia cancerul pulmonar este doar un „cancer al fumătorilor” creează un stigmat care afectează diverse aspecte, inclusiv susținerea pentru cercetare și programele de sprijin.
„Inspiră speranța – Pune întrebarea potrivită” este o campanie a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu The Lung Ambition Alliance, realizată cu un grant internațional AstraZeneca și sprijinită de MSD, Pfizer, Roche și Zentiva.
Află mai multe pe www.intrebareapotrivita.ro.