Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Guvernului României să elaboreze norme de aplicare pentru legea privitoare la Asistenţa Medicală Mobilă, aceasta fiind o problemă de sănătate publică care necesită o abordare atentă.

”Legea privind Asistenţa Medicală Mobilă poate fi un instrument valoros pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijirea medicală, mai ales pentru cei care locuiesc în zonele rurale sau pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi, femeile însărcinate sau copiii. Cu toate acestea, în absenţa normelor de aplicare, legea rămâne fără efect şi nu poate fi pusă în practică. Aceasta este o situaţie inacceptabilă, mai ales în contextul sanitar dificil din România”, apare scris într-un comunicat.

FACIAS a demarat procedurile juridice pentru a obliga Guvernul să elaboreze norme de aplicare pentru această lege. Este important ca instituţiile responsabile să ia măsuri urgente şi să asigure transparenţă în procesul de elaborare a acestor norme. Deşi legea privind Asistenţa Medicală Mobilă a fost adoptată de mai bine de un an, guvernanţii încă nu au elaborat normele de aplicare.

”Este crucial ca sistemul de sănătate să fie îmbunătăţit şi că oamenii să primească îngrijire medicală de calitate.„

”FACIAS subliniază faptul că aplicarea corespunzătoare a acestei legi este vitală pentru buna funcţionare a sistemului sanitar şi solicită Guvernului să ia măsuri urgente şi să elaboreze normele de aplicare pentru legea privind Asistenţa Medicală Mobilă. Este necesar ca sănătatea publică să fie o prioritate pentru instituţiile responsabile şi ca această lege să fie transformată dintr-un text pe hârtie într-un instrument valoros pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România”.