#FemeiCuSM’ reprezintă o serie de evenimente organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), prin intermediul cărora pacientele cu scleroză multiplă, doamne și domnișoare, sunt îndemnate să se re/descopere, să învețe să se simtă bine în corpul lor indiferent de schimbări și să se iubească pe sine.

A ne cunoaște propriul organism, cum să îl menținem sănătos în condițiile unei astfel de afecțiuni, cum să gestionăm boala, este esențial. Prin intermediul invitaților (neurologi, asistenți medicali, nutriționiști, ginecolog, endocrinolog, psihologi, medici de recuperare etc.) vom afla informații utile despre sănătatea femeii, vom învăța tehnici de recuperare și relaxare.

În egală măsură, evenimentele vor fi de tip sharing session, cu povești de viață cu SM și cu invitați motivaționali, naționali și internaționali, care vor încerca să dea sfaturi, să arate cum să își trăiască viața la maximum și să fie recunoscătoare pentru fiecare moment al zilei și al vieții, indiferent de problemele pe care le au. Vom învăța să ne apreciem mai mult pe noi, familia, aparținătorii și prietenii, căci există fericire dincolo de suferință. Suferim o traumă, învățăm, ne adaptăm și continuăm.
Descrierea proiectului:

Scleroza multiplă este întâlnită atât la bărbați, cât și la femei. Acestă afecțiune neurodegenerativă are însă un decalaj între femei și bărbati: SM este de cel puțin două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbati, sugerând că hormonii joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilitătii SM. Studiile recente indică chiar că raportul femei/bărbati afectați de SM poate ajunge până la 4:1.

Simptomele bolii sunt similare la ambele sexe: deficiențe de vedere, spasme musculare, furnicături sau amorțeli, probleme cu controlul vezicii , amețeală și pierderea echilibrului, tremor, depresie și fatigabilitate etc.

În cazul femeilor afectate de SM, există anumite subiecte ce sunt de o deosbită importanță pentru acestea, cum ar fi: