Fundaţia Renaşterea organizează pe 25, 26 şi 27 septembrie tradiţionala cursa Race for the Cure România, în premieră mondială, în format digital, în acelaşi timp cu 31 de state europene partenere.

Race for the Cure, cel mai mare şi de succes eveniment de informare şi de strângere de fonduri pentru sănătatea femeii, aflat, în 2020, la cea de-a şasea ediţie, aliniază România la linia de start a Europei în cursa pentru prevenirea şi combaterea cancerului la femei unde anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor se ridică la 3.209.

40 de echipe de celebrităţi din România printre care Andreea Esca, Inna, Alexandra Dinu, Iuliana Tudor, Laura Cosoi, Atena Boca sau Ada Condeescu şi-au creat echipele de start în competiţia digitală, iar membrii echipelor sau participanţii singulari pot fi toţi cei care se înscriu cu o donaţie minimă care se va transforma în ecografii, mamografii şi acţiuni de susţinere a pacientelor oncologice din România.

Premiera pe care o aduce ediţia din 2020 este că participarea diasporei la Race for the Cure, de oriunde din Europa, va putea aduce susţinere şi donaţii femeilor din România pentru prevenţia şi combaterea cancerului de san, de col uterin sau ovarian fiind o cursă digitală, fără un traseu fix, prestabilit.

Anul acesta, linia de start a evenimentului Race for the Cure nu va fi una fizică, iar locul de alergare poate fi oriunde: pe banda de alergat de acasă, pe aleile din jurul blocului, într-un colţ din România sau oriunde în lume. Important este să ne înscriem pe platforma raceforthecure. Eu, şi apoi să arătăm în online, folosind #RFTC2020 şi #Renasterea2020, că suntem alături de femeile din România, în drumul către combaterea cancerului, prin prevenţie, stil de viaţa sănătos şi investigaţii medicale periodice. Statisticile sunt alarmante, plasând România pe un nemeritat loc fruntaş în ceea ce priveşte rata mortalităţii în Europa, deoarece prevenţia şi diagnosticarea precoce încă nu sunt prioritare, iar dramele femeilor diagnosticate cu cancer sunt copleşitoare. Haideţi să colorăm Facebook-ul, Instagram-ul, Tik-Tok-ul în roz în zilele Digital Race for the Cure, să donăm şi să îi îndemnăm pe toţi să o facă. Fiecare înscriere e transformată de Fundaţia Renaşterea în analize medicale pentru femeile defavorizate, ce le pot salva viaţa!’, subliniază Mihaela Geoana, Preşedinte şi co-fondator al Fundaţiei Renaşterea.

Procedura de înscriere şi participare, împreuna cu toate detaliile şi informaţiile legate de Race for the Cure 2020 şi de acţiunile Fundaţiei Renaşterea se pot găsi pe site-ul oficial al evenimentului internaţional: https://www.raceforthecure.eu/ro/ şi pe https://fundatiarenasterea.ro/

Mulţumim pentru implicare, sponsorilor şi susţinătorilor evenimentului Race for the Cure – Digital 2020:

Sponsor diamond: Fundaţia Superbet

Sponsori gold: Splendor, Pfizer

Sponsori silver: Cosmopolis, Novartis

Sponsori bronze: Roche, Catena, Banca Transilvania, MSD

Eveniment susţinut de CEC Bank

Date statistice despre cancerul la femei în România

Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II).

Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 şi 69 de ani şi a patra ca dizabilitate (Globocan, 2018).

Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condiţiile în care rata mortalităţii în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viaţă.

Informaţii despre HAPPY RUN – Race for the Cure

Happy Run – Race for the Cure reprezintă cel mai important eveniment global de conştientizare, educare şi strângere de fonduri pentru cancerul de sân. Inaugurata în anul 1983, Komen Race for the Cure a evoluat de la o cursă cu 800 participanţi în Dallas, la peste 150 de curse, pe 4 continente, cu peste 1.6 milioane de participanţi în întreaga lume.

Pentru Fundaţia Renaşterea, acest eveniment reprezintă, în egală măsură, un bun prilej de a promova mesaje pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului, de a reaminti femeilor ca cel mai bun tratament este prevenţia, iar informarea corectă, sportul şi optimismul, sunt reţeta propriei noastre sănătăţi. Primele patru ediţii ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 7000 de persoane, din care peste 200 învingătoare în lupta cu cancerul.

Informaţii despre Fundaţia Renaşterea

Fundaţia Renaşterea este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 2001, care a primit statut de Organizaţie de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundaţiei Renaşterea este aceea de a promova importanta prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de sân şi de col uterin, de a oferi investigaţii medicale gratuite şi consiliere pacienţilor oncologici.

În ultimii 18 ani, Fundaţia Renaşterea a obţinut rezultate remarcabile în ceea ce priveşte informarea femeilor din România, despre importanţa depistării precoce a cancerului şi a oferit peste 87.000 de investigaţii medicale în cele două centre medicale pe care le deţine în Bucureşti. În plus, cu susţinerea partenerilor săi, Fundaţia a achiziţionat şi operat două Unităţi Medicale Mobile care au oferit în regim de gratuitate investigaţii pentru 21.870 de femei ce locuiesc în zone rurale, unde rata mortalităţii este crescută din cauza depistării tardive a afecţiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate, din cauza lipsei informaţiilor şi a barierelor de ordin geografic şi financiar.