Ultimele recomandări, actualizate în anul 2023, ale Ghidului pentru prevenția și managementul Piciorului Diabetic sunt acum disponibile și în limba română și pot fi accesate aici: Pentru specialiști – Piciorul Diabetic.

Lansat de Grupul Internațional de Lucru al Piciorului Diabetic (IWGDF) în mai 2023, noul Ghid a fost tradus în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma.

Ghidul internațional dedicat piciorului diabetic cuprinde 8 capitole distincte, la care se adaugă 1 capitol referitor la metodologia folosită pentru elaborarea fiecarui capitol individual, precum și o anexă sub forma unui articol publicat cu criterii și definiții. Versiunea în limba română a fost realizată de o echipă de 8 profesioniști din specialități medicale diferite, experți în abordarea piciorului diabetic.

Este o plăcere și o satisfacție pentru mine să prezint versiunea în română a Ghidurilor IWGDF 2023. Sper și îmi doresc să servească ca fundament pentru îmbunătățirea prevenției și îngrijirii pacienților cu diabet și afecțiuni ale piciorului legate de diabet (picior diabetic). Doresc să le mulțumesc lui Nicolaas Schaper și Jaap J. Van Netten (din grupul editorial IWGDF) pentru ajutorul și disponibilitatea lor în această sarcină, pentru că au facilitat în orice moment tot ajutorul care le-a fost solicitat. Toți uniți, cu același obiectiv: a salva vieți, a salva picioare și a preveni ulcerațiile și mai ales amputațiile la persoanele cu diabet” a declarat Norina Gâvan, cea care în anul 2015 a înființat Asociația Română de Podiatrie, cu scopul de a promova cultura și educația îngrijirii piciorului.

EFECTELE PICIORULUI DIABETIC

Printre complicaţiile cronice serioase şi costisitoare ale diabetului, cum ar fi boala cardiacă, insuficienţa renală şi orbirea, complicaţiile de la nivelul piciorului au cea mai mare pondere: 40-70 % din amputaţiile membrelor inferioare se datorează diabetului. În plus, piciorul diabetic reprezintă o problemă semnificativă din punct de vedere economic, în special dacă amputaţia este rezultatul unei spitalizări prelungite, cu recuperare şi nevoie de îngrijire la domiciliu şi servicii sociale.

Se pot lua însă măsuri prin care să limităm semnificativ efectele devastatoare ale piciorului diabetic, atât asupra stării personale de sănătate a persoanei cu diabet, cât și asupra familiei sau bugetului alocat sănătății.

O strategie care să includă prevenţia, educaţia atât a echipei de îngrijire cât şi a pacienţilor, tratamentul multifactorial al leziunilor piciorului cât şi monitorizarea strictă, pot reduce rata amputaţiilor cu până la 85%.

Toți specialiștii din domeniul sănătății pot avea o mare influență asupra reducerii numărului de amputații în Romania. Simpla citire a recomandarilor Ghidului IWGDF 2023 și aplicarea în practica profesională de zi cu zi face parte din primii pași în implementarea lor și schimbarea situației actuale.

 

8 EXPERȚI ROMÂNI AU LUCRAT LA ADAPTAREA GHIDULUI IWGDF 2023

Mulțumiri deosebite trebuie adresate celor care au făcut parte voluntar din echipa multidisciplinară, care s-a ocupat de adaptarea acestui ghid, echipa organizată în octombrie 2023, la încurajarea lui Jaap Van Netten, secretar științific al International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF).

Fiecare dintre cei opt experți români a coordonat câte un capitol distinct al ghidului, urmărind adaptarea în limba română a celor mai actuale recomandări din standardele internaționale. Capitolele sunt distribuite astfel:

  • Ghid practic privind prevenirea și gestionarea piciorului diabetic IWGDF, adaptat de dr. Georgeta Inceu, Cluj Napoca.
  • Prevenție: Orientări privind prevenirea ulcerațiilor la nivelul piciorului la persoanele cu diabet zaharat, capitol adaptat de dr. Daniel Cosma, Horezu
  • Ghid privind clasificarea ulcerațiilor la nivelul piciorului la persoanele cu diabet zaharat, capitol adaptat de Prof. dr. Cornelia Bala, Cluj Napoca
  • Ghidul IWGDF/IDSA privind Infecțiile piciorului: Orientări privind diagnosticul și tratamentul infecției piciorului la persoanele cu diabet zaharat, adaptat de conf. Univ. Dr. Octavian Andercou, Cluj Napoca
  • Ghidul IWGDF/IDSA privind Infecțiile piciorului: Orientări privind diagnosticul și tratamentul infecției piciorului la persoanele cu diabet zaharat, adaptat de conf. Univ. Dr. Octavian Andercou, Cluj Napoca
  • Orientări privind descărcarea ulcerelor piciorului la picioarele cu diabet zaharat, adaptat de Fizioterapeut Iulia Drăgoi, Timișoara
  • Recomandări privind intervențiile pentru îmbunătățirea vindecării ulcerelor piciorului la persoana cu diabet zaharat, adaptat de Șef Lucr. Dr. Eduard Catrina, București
  • Orientări privind diagnosticul și tratamentul neuro-osteoartropatiei active Charcot la persoanele cu diabet zaharat, adaptat de Șef Lucr. Eduard CatrinaBucurești
  • Standarde pentru elaborarea și metodologia grupului de lucru internațional pentru ghidurile privind piciorul diabetic 2023, adaptat de Norina Gavan, Cluj Napoca.

 

Ghidul integral poate fi accesat aici: Descarcă Ghidul IWGDF – Piciorul Diabetic.

 

DESPRE GHIDUL IWGDF

Prima traducere în limba română a Ghidului IWGDF a fost realizată în anul 2007, când Dr. Karrel Bakker a acordat aceste drepturi companiei Worwag Pharma din România, un susținător continuu a activităților în domeniul neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic.

Au urmat apoi traducerile ghidului actualizat în 2011, 2015, 2019.

În anul 2015, Asociația de Podiatrie a pus formatul tradus al ghidului pe site-ul dedicat www.picioruldiabetic.ro pentru a fi la îndemâna tuturor celor care doresc să îl consulte și să aplice recomandările acestui ghid în practica lor clinică de zi cu zi, în îngrijirea și pentru susținerea persoanelor cu diabet.