Peste 1.000 de giurgiuveni vor avea acces gratuit în localităţile lor la serviciile medicale puse la dispoziţie de caravanele de depistare activă a tuberculozei coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

„Caravana de depistare activă a tuberculozei şi-a început activitatea în judeţul Giurgiu, comuna Săbăreni, de luni, 11 ianuarie, şi va continua în alte 16 comune din judeţ, respectiv Ogrezeni, Floreşti-Stoeneşti, Vânătorii Mici, Adunaţii-Copăceni, Prundu, Buturugeni, Gostinari, Roata de Jos, Mihai Bravu, Călugăreni, Daia, Bucşani, Singureni, Ulmi, Grădinari şi Săbăreni. Este vorba despre accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile puse la dispoziţie de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură (screening radiologic şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţie cu bacilul tuberculozei) şi programe de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei”, se arată în comunicat.

Caravana mobilă se va afla aproximativ trei luni de zile în judeţul Giurgiu, în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenţei tuberculozei, asigurând astfel accesul populaţiei la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz activ de tuberculoză depistat se mai află încă zece cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp şi să beneficieze de tratament complet.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, a declarat că implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt „esenţiale pentru a combate răspândirea tuberculozei”.

Judeţul Giurgiu este unul dintre judeţele cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din România, iar ţara noastră ocupă locul întâi în Uniunea Europeană la cazurile de tuberculoză, potrivit comunicatului de presă.

Cu o incidenţă globală de 81 de cazuri la mia de locuitori în 2019, Giurgiu face parte din plutonul de cinci judeţe care conduc acest clasament, alături de Olt, Dolj, Tulcea şi Teleorman, ceea ce face ca aceste zone să fie cele mai afectate de răspândirea tuberculozei din Uniunea Europeană.

Începând din ianuarie 2021, giurgiuvenii diagnosticaţi cu tuberculoză vor fi printre primii pacienţi care vor beneficia şi de indemnizaţia de hrană pe tot parcursul tratamentului, indemnizaţie menită să sprijine nevoile zilnice pe care le are familia pacientului.

Metodologia acordării indemnizaţiei a fost aprobată la sfârşitului lui decembrie 2020, astfel, giurgiuvenii vor fi printre primii beneficiari ai Legii Tuberculozei.

Valoarea indemnizaţiei de hrană este de 16 lei pe zi pentru un adult şi 15 lei pentru un copil.

Durata medie de tratament pentru tuberculoză este de şase luni, dar poate ajunge şi la doi ani în cazurile grave, mai arată sursa citată.

Tuberculoza se răspândeşte prin tuse, pe calea aerului, iar cea mai gravă formă a acestei boli este cauzată de rezistenţa la antibiotice a bacilului tuberculozei. AGERPRES