Grupa de sânge a unei persoane poate avea legătură cu riscul de a avea un accident vascular cerebral (AVC), potrivit unei noi analize condusă de cercetătorii de la Universitatea din Maryland (UMSOM).
Constatările au fost publicate în revista Neurology.
Analiza statistică a inclus toate datele disponibile din studiile genetice care se concentrează pe accidentul vascular cerebral ischemic, cauzat de blocarea fluxului sanguin la creier și care apare la adulții sub 60 de ani.
„Numărul persoanelor cu accident vascular cerebral este în creștere. Acești oameni sunt mai susceptibili decesului, iar supraviețuitorii se pot confrunta cu potențiale dizabilități. În ciuda acestui fapt, există puține cercetări privind cauzele accidentului vascular cerebral timpuriu”, a spus unul dintre autorii principali al studiului, dr. Steven J. Kittner, profesor de neurologie la UMSOM și neurolog la Centrul Medical al Universității din Maryland.
Echipa de cercetare a efectuat studiul efectuând o analiză a 48 de studii privind genetica și accidentul vascular cerebral ischemic, care au inclus 17.000 de pacienți cu AVC și aproximativ 600.000 de persoane în grupul de control, care erau sănătoși și care nu au suferit niciodată un AVC.
Cercetătorii au analizat toți cromozomii colectați pentru a identifica variantele genetice asociate cu un AVC și au găsit o legătură între accidentul vascular cerebral cu debut precoce – care are loc înainte de vârsta de 60 de ani – și zona cromozomului care include gena ce determină grupa de sânge.
Studiul a constatat că persoanele cu un accident vascular cerebral precoce aveau mai multe șanse de a avea grupa sanguină A și mai puțin probabil să aibă grupa de sânge O (cea mai frecventă grupă de sânge), comparativ cu persoanele cu AVC tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată un AVC. Atât accidentul vascular cerebral precoce, cât și cel tardiv prezintă mai multe șanse de a apărea la persoanele cu grupa sanguină B în comparație cu martorii.
După ajustarea anumitor factori factori, cercetătorii au descoperit că cei care aveau grupa sanguină A aveau un risc cu 16% mai mare de a avea un AVC precoce, comparativ cu persoanele cu alte tipuri de sânge. Cei care aveau grupa de sânge O aveau un risc cu 12% mai mic de a avea un AVC decât persoanele cu alte tipuri de sânge.
„Am analizat profilurile genetice ale persoanelor și am descoperit asocieri între grupa de sânge și riscul de AVC cu debut precoce. Asocierea tipului de sânge cu accidentul vascular cerebral tardiv a fost mult nesemnificativă”, a spus cel de-al doilea autor al studiului, dr. Braxton D. Mitchell, profesor de medicină la UMSOM.
Cercetătorii au subliniat că riscul crescut a fost redus și că cei cu sânge de tip A nu ar trebui să-și facă probleme că vor avea un accident vascular cerebral cu debut precoce și nici nu trebuie să realizeze screening-uri sau teste medicale suplimentare pe baza acestei descoperiri.
„Încă nu știm de ce grupa de sânge duce la un risc mai mare, dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine circulante; toate acestea joacă un rol important în formarea cheagurilor de sânge”, declară dr. Kittner.
Studiile anterioare sugerează că cei din grupul sanguin A au un risc ușor mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge în picioare, cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă.
„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, a adăugat dr.Kittner.
Studiul este limitat din cauza lipsei relative de diversitate în rândul participanților. Datele au fost derivate de la Early Onset Stroke Consortium, care reprezintă colaborarea a 48 de studii diferite din America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia.
„Acest studiu ridică o întrebare importantă care necesită o cercetare mai profundă a modului în care grupa de sânge, predeterminată genetic, poate juca un rol în apariția unui accident vascular cerebral cu debut precoce”, a declară dr. Mark T. Gladwin, vicepreședinte executiv pentru afaceri medicale la UM Baltimore și prof. Akiko K. Bowers, decanul Facultății de Medicină – Universitatea din Maryland.
De asemenea, cercetătorii atrag atenția asupra necesității urgente de a găsi noi modalități de a preveni aceste evenimente, cu potențial devastator, la adulții tineri.
Sursă: www.neurosciencenews.com