Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară, atenţionează reprezentanţii Societăţii Române de Hipertensiune cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale.

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată anual pe 17 mai. Această zi a fost inițiată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL) în anul 2005, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la această afecțiune și de a încuraja măsurarea regulată a tensiunii arteriale, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a preveni și gestiona hipertensiunea.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2023 prevalenţa HTA era de 48% în România la populaţia între 30 şi 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, care este de circa 35%.

Conform aceloraşi statistici ale OMS, 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi, doar 59% sunt trataţi şi doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

“Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieţi ar fi salvate în următorii 15 ani. Aceasta deoarece complicaţiile hipertensiunii sunt multiple şi devastatoare, mergând până la insuficienţă cardiacă, stroke sau deces. Pentru fiecare creştere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează”, susţin specialişti.

 

Există diferențe regionale semnificative, cu rate mai mari de hipertensiune observate în țările din Europa de Est comparativ cu țările din Europa de Vest.

Impactul Vârstei: Prevalența hipertensiunii arteriale crește odată cu vârsta. Aproximativ 60-70% dintre persoanele peste 60 de ani sunt afectate de hipertensiune.

Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de mortalitate în Europa. Ea contribuie semnificativ la rata ridicată a bolilor cardiovasculare din România, inclusiv la infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

Potrivit acestora, cauzele care pot influenţa sunt alimentaţia nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate şi în special către cei cu risc cardiovascular ca indiferent de vârstă, sex, ocupaţie sau stil de viaţă să măsoare tensiunea arterială. AGERPRES