Hipoglicemia afectează viața persoanelor cu diabet 24 de ore din 24 și își pune amprenta asupra fiecărui moment. Episoadele de hipoglicemie apar frecvent, atât la persoanele cu diabet de tip 1 cât și la cele cu diabet de tip 2, fiind de obicei urmarea aplicării unui tratament. Ocazional hipoglicemia apare și la persoane perfect sănătoase, dar fenomenul este unul extrem de rar și neobișnuit.

Frecvența foarte mare a episoadelor hipoglicemice la persoanele cu diabet, peste 80% dintre persoanele cu diabet de tip 1 si peste 47% dintre cele cu diabet de tip 2 experimentând cel puțin un episod hipoglicemic în fiecare lună, face din acest subiect unul de mare interes pentru comunitatea de diabet.

Webinarul RoDiabet Ora Pacientului din 24 septembrie a abordat tematică hipoglicemiei din perspective multiple.

De la Prof. Dr. Cornelia Bala, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj am aflat cum putem face un management corect al hipoglicemiei și care sunt pricipalele sale cauze. ”Principalul tratament care poate conduce la aparția hipoglicemiei este insulina. Dar hipoglicemia este dată și de cantitatea de glucide pe care o persoană cu diabet le consumă la o masă, doza de insulină trebuind să fie  raportată la cantitatea de glucide consumată. O altă situație frecventă de apariție a hipoglicemiei este asociată efortul fizic necorelat cu doza de insulină administrată anterior. Medicul împreună cu pacientul trebuie să discute și să stabilească cantitatea de insulină și/sau glucide în funcție de stilul de viață al persoanei. Astfel fiecare persoană poate să își gestioneze cantitățiile de glucide și insulină pentru a preveni apariția disfuncțiilor de genul insuficienței hepatice sau a insuficienței renale”, declara Prof. Dr. Cornelia Bala în cadrul webinarului RoDiabet, editia 4.

Dr. Delia Reurean Pintilei, Fondator și Director de programe la ”Clinica de nutriţie” și Director medical la Centrul Medical Consultmed, a prezentat cum am putea aborda hipoglicemiile nocturne și câteva sfaturi pentru a îmbunătăți managementul hipoglicemiei. Dr. Reurean Pintilei ne-a explicat că ”există și episoade de hipoglicemii pe care pacientul nu le conștientizează, motiv pentru care trebuie discutat cu medicul diabetolog, pentru a fi ținută sub control. Este foarte important ca pacientul să aibă o disciplină în modul în care corectează insuficiențele. După cum este foarte important ca înainte de fiecare injecție de insulină să fie măsurată glicemia”. Dintre sfaturile practice oferite de dr. Delia Reurean – Pintilei ne-a atras atenția cel dedicat aplicațiilor moderne pentru gestionarea diabetului, aplicații care pot fi descărcate pe telefon și care înregistrează date referitoare la glicemie care sunt transmise direct medicilor diabetologi, dar și realizarea de fișe de lucru, cu întrebări pentru medicul din cabinet legate de doza de insulină, locul unde se injectează și verificarea locului de injectare.

Ines Nerina, Type 1 Dreamers, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din domeniul sănătății ne-a povestit despre Hipoglicemia în timpul nopții din perspectiva unui pacient care suferă de diabet. ”Cel mai important sfat este să fii pregătit lăngă tine cu zahăr, dar cel mai bine cu un pahar de suc. Apoi, omunicarea între noi, cei care avem parte de hipoglicemii nocturne este foarte importantă și benefică. Oricât de bine  educat și pregătit din punct de vedere medical ești, în momentul în care ai o criză de hipoglicemie îți scade și capacitatea de a alege o metodă care să acționeze rapid în acel moment. Pentru orice adult este o frică care te conduce într-un astfel de moment, dar sunt frici cu care începi să lucrezi prin faptul că vorbești despre ele cu medicul specialist, cu psihoterapeutul, cu prietenii căci sprijinul uman este esențial”.

Webinarul RoDiabet: Ora Pacientului organizat joi, 24 septembrue  2020 a fost cea de-a patra întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România, Novo Nordisk, Merck, Alphega Farmacie, Regina Maria și Boehringer Ingelheim. Fiecare ediție este dedicată unei anumite teme și pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet. Următoarea ediție Ora Pacientului RoDiabet va avea loc în 22 octombrie 2020.