Diagnosticul poate avea un impact emotional puternic, statisticile arată că persoanele care trăiesc cu HIV devin mai vulnerabile în fața problemelor de natură psiho-emoțională.

Bunăstarea emoțională și igiena psiho-emoțională reprezintă doua aspecte deosebit de importante în viața personală și profesională. Experimentarea de perioade dificile din viață, reprezintă un proces firesc și, din când în când, gestionarea tuturor aceste trăiri poate reprezenta o provocare. Există persoane care se confruntă cu probleme de natură emoțională, de exemplu depresia sau anxietatea – unde apare pierderea interesului în activitățile de zi cu zi, lipsa de speranță cu privire la viitor, sentimente de neputință șamd. Diagnosticul de HIV și viața cu o infecție cronică în organism, crește posibilitatea ca bunăstarea emoțională să îți fie afectată. Persoanele care trăiesc cu HIV au un risc crescut de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală în comparație cu populația generală.

Una dintre cauze poate să fie stigmatul care vine asociat cu diagnosticul de HIV. Ce reprezintă stigmatul? Stigmatizarea in contextul HIV reprezintă prejudecățile și atitudinile negative pe care unele persoane le au referitor la HIV și persoanele cu HIV. Din cauza stigmei, persoanele care trăiesc cu HIV ajung să aibă  gânduri, comportamente, trăiri și atitudini negative despre propria persoană. Poate să fie dificil și dureros să fii expus constant la idei și credințe negative cu privire la HIV.

Materialul integral este disponibil pe unopa.ro.