În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 28 iulie, Ziua Mondiala a Hepatitei, iar săptămâna 22-28 iulie – Săptămâna Hepatitei. Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă o initiaţivă globală care are ca scop creşterea nivelului de conştientizare, educare şi informare a populaţiei cu privire la factorii de risc, modul de transmitere şi impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populaţiei la nivel mondial. Este o zi dedicată promovării iniţiativelor îndreptate către prevenţie, testare, diagnostic precoce şi acces la tratament. Împreună putem elimina hepatitele virale, putem asigura un viitor mai sigur pentru generaţiile următoare!

În fiecare an, Alianţa Mondială pentru Hepatită (World Hepatitis Alliance) propune o tema de campanie şi un slogan al zilei de luptă împotriva hepatitelor, care reflectă statusul curent al preocupărilor în acest domeniu, de natură să încurajeze acţiuni şi campanii tematice. Anul acesta, tema campaniei este: În fiecare an, peste un milion de persoane îşi pierd viaţa din cauza hepatitelor virale. Să nu aşteptăm o schimbare – să o facem!

Aceasta temă reflectă nevoia unei iniţiative determinate şi proactive la nivel global pentru controlul şi eliminarea hepatitelor virale, nevoia imperioasă de prioritizare a programelor strategice de screening şi tratament, precum şi necesitatea strategică de adaptare şi focalizare a testării, diagnosticului şi tratamentului la nivelul unor grupuri şi comunităţi marginalizate, vulnerabile, greu de identificat şi de tratat (persoane vulnerabile socio-economic, instituţionalizate, încarcerate, fără documente de identitate, fără domiciliu, neasigurate, victime ale violenţei domestice sau traficului de persoane, consumatori de droguri, coinfectaţi cu alte virusuri, inclusiv HIV etc.). Obiectul enunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este ca până în 2030 hepatitele virale să fie eliminate, iar ţara noastră s-a aliniat acestei iniţiative ambiţioase prin adoptarea Planului Cadru Naţional privind controlul hepatitelor virale în România pentru
perioada 2019-2030.

Testare, depistare, diagnostic şi tratament – cheia pentru o populaţie mai sănătoasă

În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este TESTAREA, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecţiilor virale. Aşa au luat naştere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, finanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Programul de screening LIVERO a fost dezvoltat prin colaborarea dintre decidenţii şi actorii implicaţi în elaborarea politicilor de sănătate, asociaţiile profesionale (Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Asociaţia Română pentru Bolile Hepatice, Societatea Naţională de Medicina Familiei), organizaţii non-guvernamentale, instituţii publice şi asociaţii de pacienţi. Proiectul LIVERO este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

 

Prin proiectul LIVERO a fost elaborată metodologia şi strategia de testare, a fost concepută şi promovată campania naţională de educare, informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la virusurile hepatitice B/D şi C, au fost realizate cursuri de formare pentru medicii de familie în domeniul hepatitelor virale şi a fost dezvoltat Sistemul Electronic de Evidenţă al Screening-ului populaţiei pentru hepatita virală B/C/D (S.E.E.S.)

Proiectul LIVERO în cifre:

  • Datele a 313.191 persoane înscrise în Registrul pentru hepatite (SEES);
  • Dintre aceştia 251.379 sunt persoane din categoriile vulnerabile;
  • Au fost testate 225.939 persoane care au domiciliul în mediul rural;
  • Au fost depistate 8.855 de persoane infectate cu virusurile hepatitice B sau C;
  • 3.676 persoane depistate pozitiv la infecţia cu virusul hepatitic C;
  • 5.106 persoane depistate pozitiv la infecţia cu virusul hepatitic B;
  • 73 persoane depistate pozitiv la infecţia cu virusurile hepatitice B+C.

Au beneficiat de cursuri de formare 432 de medici de familie, dintre care 422 au fost certificaţi, primind puncte EMC.

Drumul spre eradicare nu este unul facil şi nici rapid. Am realizat multe până acum, însă lupta cu “ucigaşul tăcut” aşa cum sunt deseori numite hepatitele virale din cauza evoluţiei lente şi asimptomatice, este departe de a se fi sfârşit. România se află printre ţările europene cu cele mai mari rate de prevalenţă a hepatitelor virale, ceea ce face imperios necesară continuarea eforturilor de prevenţie, testare, diagnostic şi tratament în rândul populaţiei şi asumarea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale ca prioritate de politică publică.

Proiectul “LIVE(RO) 1 – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” este implementat de Institutul Clinic Fundeni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.