Pe 5 decembrie 2024, în cadrul webinarului „Pacientul oncologic – boala de fond, recuperarea medicală, managementul durerii și al edemului limfatic”, Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie Medicală și coordonator al Compartimentului de Oncologie din cadrul NORD – Grupul Medical Provita, a oferit o perspectivă esențială asupra rolului activității fizice în prevenirea și controlul afecțiunilor oncologice.

Dr. Mircea Dediu a subliniat încă din deschiderea webinarului importanța activității fizice în toate etapele luptei cu cancerul, de la prevenție, la reducerea riscului de recidivă și îmbunătățirea calității vieții: „Societatea Americană de Oncologie recomandă două până la șase ore de activitate fizică moderată pe săptămână, adică o jumătate de oră, până la o oră, zilnic. Este esențial să evităm sedentarismul – cu cât petrecem mai mult timp stând, fie pe canapea sau la birou, cu atât riscul de mortalitate generală crește”.

Datele prezentate de medic în timpul webinarului au indicat o corelație clară între timpul petrecut în activitate sedentară și riscul de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare sau oncologice: „Chiar și 15-30 de minute de activitate fizică pe zi pot reduce semnificativ acest risc. Beneficiile sunt dramatice și susținute de studii solide.”

Activitatea fizică joacă un rol esențial și pentru pacienții care au deja un diagnostic oncologic. Dr. Dediu a evidențiat că introducerea unui program de exerciții fizice, chiar și după diagnostic, poate reduce riscul de deces cu până la 23%: „Chiar și pacientele aflate în stadii avansate de boală pot beneficia de exerciții fizice regulate. Studiile arată că activitatea fizică reduce rata de deces cu 23% în astfel de cazuri. De asemenea, are efecte pozitive asupra calității vieții, reducând anxietatea, depresia, neuropatia, durerea și alte simptome asociate tratamentelor oncologice”, a detaliat medicul.

Un alt aspect esențial, subliniat de Dr. Dediu, este nevoia de personalizare a activităților fizice în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Evaluarea inițială medicală este crucială pentru prescrierea unui plan de exerciții, care să adreseze atât nevoile individuale, cât și efectele secundare ale tratamentelor.

Se recomandă exerciții aerobice și de rezistență, care pot modera efectele secundare multiple provocate de tratamentele antineoplazice. Mai mult, activitatea fizică ajută la reducerea edemului limfatic și la îmbunătățirea funcției cognitive, a depresiei și a funcției sexuale, printre altele”, a explicat medicul oncolog.

Dr. Mircea Dediu a concluzionat că activitatea fizică reprezintă unul dintre cei mai importanți factori ai unui stil de viață sănătos, având un impact pozitiv asupra incidenței și mortalității asociate cancerului: „Fie că vorbim despre prevenție sau despre îmbunătățirea calității vieții după diagnostic, exercițiile fizice sunt un instrument esențial. Fiecare minut de mișcare contează – chiar și un minim efort zilnic poate face diferența pentru supraviețuirea și bunăstarea pacienților oncologici.”

***

Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie medicală și coordonatorul Compartimentului de Oncologie din cadrul NORD – Grupul Medical Provita, are o vastă experiență în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice. Pasionat de îngrijirea personalizată a pacienților, Dr. Dediu promovează abordări multidisciplinare și preventive, fiind un susținător al rolului activității fizice în prevenția și controlul afecțiunilor neoplazice.

 

Webinarul Ora specialistului: Pacientul oncologic – boala de fond, recuperarea medicală, managementul durerii și al edemului limfatic a fost organizat de Oameni și Companii, cu suportul NORD-Grupul Medical Provita.

Eveniment promovat de EventsMax.ro.