Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent multe țări cu privire la coronavirus este, strict vorbind, una matematică: creșterea exponențială. Datorită faptului că SARS-CoV-2 este tip nou de coronavirus, nu există imunitate, ceea ce înseamnă că toată lumea este susceptibilă la infecție și virusul este probabil să se răspândească exponențial.

Este ceea ce am văzut în China la începutul lunii februarie și la ceea ce asistăm în prezent în mare parte din Europa și în Statele Unite. Țări precum Italia, Spania, Franța și Germania văd numărul de cazuri dublat la fiecare trei-patru zile, Statele Unite înregistrând o creștere chiar mai rapidă decât acestea. Dacă rata de creștere nu va fi încetinită în mod semnificativ, vom avea zeci, dacă nu chiar sute de mii de cazuri în multe țări în câteva săptămâni. Aceasta este problema atunci când se confruntă cu o creștere exponențială: ceea ce începe relativ lent, devine imposibil de gestionat.

Deși experții sunt de acord că răspândirea COVID-19 nu poate fi oprită, ea poate fi încetinită în mod semnificativ prin măsuri rezumate în prezent sub termenul „distanțare socială”. Limitând contactul uman, putem reduce semnificativ rata de transmisie, ceea ce la rândul său mărește timpul de dublare a numărului de cazuri.

Pentru a ilustra eficiența măsurilor de distanțare socială, să luăm în considerare următorul exemplu. Începând cu o persoană infectată, virusul se răspândește și numărul de cazuri se dublează la fiecare patru zile. La 36 de zile de la focar, avem 512 cazuri, iar guvernul A decide să facă ceva. Implementează măsuri de distanțare socială care aduc imediat dublarea de la patru zile la opt zile. Între timp, guvernul B nu crede că este necesar să facă nimic și lasă virusul să se răspândească necontrolat. După trei săptămâni și jumătate, după 60 de zile de la focar, guvernul A se ocupă de 4 096 de cazuri, în timp ce guvernul B examinează peste 30 000 de cazuri.

Pentru a arăta în continuare cât de mare factorul timp atunci când avem de-a face cu creșterea exponențială, să aducem guvernul C, care decide să implementeze aceleași măsuri ca guvernul A, doar opt zile mai târziu, după ce a ajuns la 2.000 de cazuri. În acest caz, măsurile sunt încă extrem de eficiente, dar țara are de două ori mai multe cazuri decât țara A, care pur și simplu a acționat mai repede.

 

Infographic: Why Social Distancing Measures Are So Important | Statista

Sursa: Statista