Pacienții diagnosticați cu cancer au nevoie de sprijin ca să își înțeleagă mai bine boala și stările emoționale prin care pot trece. De aceea, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Institutul Regional de Oncologie Iași anunță organizarea unui grup de suport multidisciplinar gratuit dedicat pacienților care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar și alte tipuri de cancere. Proiectul se numește „Împreună pentru tine”, se desfășoară online și este realizat cu sprijinul Roche România.

Scopul principal al grupului de suport „Împreună pentru tine” este să îi ajute pe pacienții cu cancer să gestioneze mai bine impactul bolii și să știe la ce să se aștepte. Astfel, ei află cum să vorbească deschis despre emoțiile lor, ce rol are alimentația, cât de importantă este mișcarea, ce presupune și cum funcționează tratamentul pe care îl primesc. O înțelegere mai bună a bolii și întâlnirea cu alte persoane aflate în aceeași situație îi poate ajuta să își îmbunătățească starea psihică și să nu se izoleze. De asemenea, aceste întâlniri se adresează și aparținătorilor.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi text care spune „ÎMPREUNĂ PENTRU TINE Grup suport dedicat pacienților oncologici care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar și alte tipuri de cancer. Sună la 021 253 05 91 tasta 3 ca să te înscrii la întâlnirile care au loc online, pe Zoom. Beneficiezi gratuit de acces specialiști: psiholog, nutriționist, kinetoterapeut, oncolog, pneumolog, imagist, radioterapeut, chirurg. UNPROIECT FABC Institutul IRO REALIZAT CU SPRIJINUL Roche”

Cine le este alături pacienților în cadrul grupului „Împreună pentru tine”

Echipa medicală din acest grup de suport este formată din mai mulți specialiști: psiholog, nutriționist, kinetoterapeut, oncolog, pneumolog, imagist, radioterapeut și chirurg.

Înscrierea în grupul de suport

Întâlnirile grupului încep în prima săptămână din mai și se desfășoară online săptămânal, pe Zoom. Înscrierile se fac telefonic, prin call center, la numărul 021.253.05.91/tasta 3.

„Diagnosticul de cancer vine cu un tăvălug de emoții și cu o mulțime de întrebări. Prin acest grup de sprijin, vrem să creăm un cadru în care pacienții să se simtă în siguranță și să aibă acces la toate informațiile de care au nevoie, dar nu reușesc să le discute în timpul consultațiilor. În cadrul întâlnirilor, ei pot primi instrumentele potrivite ca să treacă mai ușor prin povara bolii.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Cancerul este o boală care are nevoie de o echipă multidisciplinară, complexă care să vină în sprijinul pacienților și să îi ajute să înțeleagă tot procesul prin care trec de la diagnostic la tratament. De aceea, ne bucurăm că reușim să facem aceste întâlniri pentru bolnavii din zona Moldovei. Cu siguranță le vor fi de folos informațiile pe care le vor primi de la specialiștii noștri. Îi așteptăm să se înscrie în număr cât mai mare și mai vreau să le spunem un lucru: să nu uite că nu sunt singuri.”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân în 2020, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi.

În ceea ce privește cancerul pulmonar, este cel mai frecvent tip de cancer din România, cu aproximativ 12.000 de cazuri noi pe an, dar și cu cea mai mare mortalitate, 10.779 decese.