Asociaţia Pacienţilor Hipertensivi Pulmonari şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrag atenţia persoanelor care obosesc prea repede fără un motiv anume să meargă la medic, hipertensiunea arterială pulmonară fiind o afecţiune gravă, care necesită diagnosticare precoce.

Conform acestora, în România, incidenţa este de 15-25 de cazuri de pacienţi cu hipertensiune arterială pulmonară la un milion de locuitori, iar 500 sunt diagnosticaţi şi incluşi în programul de tratament.

„Diagnosticarea cât mai devreme este foarte importantă pentru pacienţii cu hipertensiune arterială pulmonară. Îi rugăm pe pacienţii care prezintă semne să meargă la medic sau să ne contacteze pentru a-i îndruma”, a declarat Bogdan Burduja, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Hipertensivi Pulmonari. Un semn poate fi considerat atunci când o persoană oboseşte chiar şi atunci când urcă două etaje.

În România există Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament al Hipertensiunii Arteriale Pulmonare din anul 2008. Atunci, erau sub tratament 100 de pacienţi, în prezent fiind 500. Tratamentul este realizat în şase centre pentru adulţi, dintre care două în Bucureşti, câte unul în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Târgu Mureş şi patru pentru copii, în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Cluj.