Hepatita cronică virală C reprezintă astăzi o boală care poate fi învinsă cu ajutorul noilor regimuri terapeutice. Cu o condiție: să fie diagnosticată și tratată corect, atrage atenția prof. dr. Anca Trifan, președinte al Societății Române de Gastroenterologie (SRGH).

Afecțiunea în stadiile precirotice, adică în fazele în care se poate vorbi despre vindecare, este asimptomatică și nu poate fi identificată decât printr-un program bine organizat de screening populațional generalizat sau adresat populației cu risc crescut.

”Având în vedere că sunt încă regiuni ale țării cu prevalență de peste 5%, sunt grupuri populaționale (peste 50 ani) cu prevalență mare a infecției, secvența diagnostic – evaluare completă – tratament este obligatorie pentru a reuși să faci o diferență pentru pacient și cu răsunet asupra prevalenței globale a infecției replicative, cu micșorarea riscului de transmitere a virusului. Momentan sunt pași mici, dar care au demonstrat utilitatea testării populației asimptomatice și care creează circuitele funcționale ce orientează pacientul spre cura terapeutică. Societatea Română de Gastroenterologie salută efortul ONG-ului, al medicilor de familie, implicarea mass-media, a CAS-urilor și a spitalelor. Toți, împreună, putem ajuta la eliminarea HCV în România până în 2030, sau poate mai devreme”, a declarat specialistul.

Cea de-a doua campanie de testare ”Hepatita C se poate vindeca”, organizată de asociația Echitate în Sănătate, se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2019, au fost testați aproximativ 80.000 de români. Deși rezultatele de până acum arată că procentul de persoane depistate cu hepatita C este de aproximativ 1,5%, este îngrijorător faptul că sunt zone în care procentul celor confirmați pozitiv de către medicul gastroenterolog este de peste 3%, ajungând să depășească uneori pragul de 5%.

Campania de testare se va termina pe 15 februarie 2019 și este realizată de AES cu sprijinul ABBVIE.