Conform unui studiu publicat în JAMA Neurology, riscul de demență crește semnificativ la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral ischemic.

„Estimările fiabile pentru riscul de demență după un accident vascular cerebral (în special accidentul vascular cerebral ischemic, care este cel mai frecvent) sunt necesare pentru a informa medicii, cercetătorii și factorii de decizie”, au spus Silvia Koton, PhD, profesor de asistență medicală la Stanley Steyer School of Health Professions de la Universitatea Tel Aviv și colegii săi.

Încercând să examineze riscul de demență în urma accidentului vascular cerebral ischemic (IS) și să evalueze impactul severității și recidivei accidentului vascular cerebral, au monitorizat 15.379 de persoane care nu au suferit de un accident vascular cerebral și demență din anul 1987 până în 1989. Participanții, cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, au făcut parte dintr-o cohortă din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități. Silvia Koton și colegii au evaluat participanții și au studiat asocierile dintre diagnosticul de demență și incidența, frecvența și severitatea accidentului vascular cerebral ischemic la momentul inițial și la vizitele suplimentare, la intervale de 1 până la 2 ani, până în 2019.

Anchetatorii au revizuit înregistrările spitalului pentru a clasifica IS inițial și recurent și au măsurat severitatea cu Scala NIH Stroke (minor: 5, ușor: 6-10, moderat: 11-15 și grav: 16). Aceștia au determinat cazurile de demență prin revizuirea evaluărilor făcute în persoană, prin telefon și prin certificate de deces.

Conform rezultatelor studiului, 1.378 (1.155 incidente) de accidente vasculare cerebrale ischemice și 2.860 de cazuri de demență au fost diagnosticate la 1 an sau mai mult după accidentul vascular cerebral incident la participanții cu AVC sau în orice moment după momentul inițial, la participanții fără AVC. Dintre cazurile de demență, 269 au avut un IS precedent, iar timpul median dintre accidentul vascular cerebral ischemic și demență a fost de 7,2 ani. În comparație cu participanții fără AVC, riscul de demență a fost cel mai mare pentru cei care au suferit două sau mai multe accidente vasculare cerebrale moderate până la severe, urmați de cei cu două sau mai multe accidente vasculare cerebrale ușoare și cei care au avut un accident vascular cerebral moderat până la sever. Riscul a fost cel mai scăzut pentru cei cu un accident vascular cerebral minor până la ușor.

„În ciuda scăderii ratelor incidenței accidentului vascular cerebral în timp, demența rămâne o preocupare majoră pentru persoanele cu un accident vascular cerebral anterior”, au scris Koton și colegii săi. „Deoarece atât severitatea accidentului vascular cerebral, cât și accidentul vascular cerebral recurent sunt asociate cu un risc crescut de demență, acest lucru subliniază importanța nu numai a prevenirii incidenței accidentului vascular cerebral, ci și a prevenției secundare pentru a reduce recurența accidentului vascular cerebral.”

 

 

Sursă material www.healio.com.