Indemnizația lunară de hrană pentru pacienții cu tuberculoză a fost deblocată de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii după 600 de zile de la promulgarea Legii Tuberculozei.

Legea Tuberculozei prevede dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toți pacienții. De asemenea, prevede indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu, această indemnizație fiind acordată pacientului tratat în ambulatoriu în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă. În același timp, legea Tuberculozei are în vedere și informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

”Dacă asigurarea asistenței psihologice a pacienților poate fi făcută de spitale în baza legii nr. 302/2018 – Legea Tuberculozei, extinderea dreptului la concediu și indemnizație pentru în incapacitate de muncă pe toată durata de tratament a fost aprobată de Guvern printr-o ordonanță de urgență la finalul lunii august 2020.  Inițial ordonanța a fost emisă în februarie 2020 dar  a fost declarată neconstituțională în luna iulie de către Curtea Constituțională a României. ”

 

Continuarea materialului pe www.rohealthreview.ro