Amprenta pulmonară dezvăluie informații despre experiența personală cu astmul și impactul pe care acesta îl are asupra vieții de zi cu zi și a stării emoționale. Te va ajuta și să înțelegi dacă astmul este sub control.

Medicii pneumologi au dedicat anul acesa Ziua Mondială de luptă împotriva Astmului educației pacienților, astfel încât toate persoanele cu probleme respiratorii au la dispoziție o soluție online pentru măsurarea amprentei pulmonare. Chestionarul poate fi completat aici: www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm

În România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm și care fac aproximativ 200.000 exacerbări (crize) severe în fiecare an, ceea ce înseamnă că în fiecare minut, un pacient este expus un atac de astm care îi pune în pericol viața.

Un astm din 10 este sever și aproape jumătate dintre cazurile de astm sever sunt forme care raman necontrolate sub tratamentul de baza al astmului.

Astmul sever este o formă distinctă a bolii, cu un impact deosebit asupra calității vieții pacienților, pacienții cu astm sever se confruntă cu mai multe episoade de exacerbări și au nevoie de acces la îngrijiri medicale și tratament la timp.

Un material video cu explicații de la Dr. Ramona Nedelcu, medic primar pneumolog, întrebări și răspunsuri despre Astm, vă stă la dispoziție aici: https://fb.watch/s4iLAGRyCG/

Succesul tratamentului pentru astm depinde, pe lângă educație și acces la tratament, de pacienți și de disciplina lor de a-și lua medicamentele prescrise, lucru numit de medici „aderență la tratament” sau „complianță la tratament”. Cu toate acestea, astmul și BPOC au unele dintre cele mai scăzute rate de aderență la tratament: doar 33% dintre pacienți urmează întocmai ce le-au prescris medicii. Prin comparație, diabetul are 51%, depresia 62%, iar cancerul, scleroza multiplă și hipertensiunea arterială au peste 75% aderență la tratament.

 

Sursa: Pacientul 2.0