Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), a vorbit, într-un interviu pentru Ro Health Review, despre necesitatea unui cadru legal bine reglementat în ceea ce privește amenzile pentru nerespectarea directivei Uniunii Europene privind medicamentele contrafăcute. Potrivit unui proiect de ordonanță, fabricanții/distribuitorii angro/persoanele autorizate sau îndreptăţite să furnizeze medicamente către populaţie din România urmează să fie amendate cu amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei pentru neefectuarea verificărilor privind elementele de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor sau pentru nerespectarea articolelor din regulamentul privitor la aceste elemente de siguranță. Elementele de siguranță au fost introduse pentru a preveni  pătrunderea medicamentelor  falsificate în lanțul legal aprovizionare.

Lăpădatu spune că amenzile sunt bine-venite, dar că e nevoie un cadru legal clar, care să nu lase loc de erori. Mai ales în contextul în care, avertizează președintele APAA, amenzile ar putea duce  chiar până la închiderea unor farmacii.

Nu zic să nu se dea. Eu aș merge chiar mai drastic. Dacă fac o investigație și descopăr că o farmacie a cumpărat cu bună știință un medicament contrafăcut, i-aș ridica licența. Dar nici nu poți să acuzi și să pui o presiune pe farmacie dacă nu ai dovada că a cumpărat cu bună știință acel medicament. Pentru că poate a cumpărat de bună-credință, n-a știut că medicamentul e contrafăcut”, spune Rozalina Lăpădatu.

Punctul principal de interes ar trebui să fie altul, adaugă președintele APAA.

Materialul integral este disponibil pe www.rohealthreview.ro.