Stresul poate avea efecte fizice semnificative, cum ar fi tensiunea arterială crescută, durerile de cap, tulburările digestive și problemele de somn. Acesta afectează atât sănătatea mintală, cât și cea fizică.

Bine de știut

  • În cantități mici, stresul poate fi benefic, deoarece poate contribui la creșterea performanței și la mobilizarea energiei pentru a face față provocărilor.
  • Stresul este legat de răspunsul de luptă sau fugă al organismului, care a evoluat pentru a ne ajuta să facem față pericolelor imediate. Acest răspuns implică eliberarea de hormoni precum adrenalina și cortizolul, care pregătesc corpul pentru acțiune rapidă.
  • Tehnici pentru gestionarea stresului: exercițiile fizice regulate, meditația, respirația profundă, yoga, terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică.
  • Activitățile statice de genul privitului la televizor, navigarea pe internet sau jocurile video PAR relaxante dar cu timpul induc creșterea gradului de stres.

Chiar crezi asta?

Pentru a scăpa de stres consum ceva alcool si trece

Consumul de alcool sau droguri poate părea o modalitate de a face față stresului, dar, de fapt, poate agrava problemele de sănătate mintală și fizică și poate duce la dependență.

Nu mă stresez deloc deoarece evit toate situațiile stresante.

Este imposibil să eviți complet situațiile stresante în viață. Gestionarea stresului înseamnă a învăța să faci față acestor situații într-un mod sănătos și eficient.

Stresul meu este al meu, nu te afectează pe tine!

Stresul poate fi contagios în relațiile interpersonale. Stresul unei persoane poate afecta și starea de bine a celor din jur.

Ești stresat, ai sigur o problema mintală!

Plan de acțiune – cei 5 pași

  1. Fă mișcare cât mai frecvent, ideal zilnic.
  2. Practică tehnici de relaxare. Poți încerca tehnici de respirație, meditație, yoga. Tai Chi sau masaj.
  3. Petrece cât mai mult timp cu familia și prietenii.
  4. Fă-ți timp să citești o carte, să asculți muzică, să mergi la plimbare, să iți exersezi pasiunile.
  5. Cere ajutor specializat daca simți ca nu este suficient ceea ce poți face tu!

Sursa material: COPAC