Pacienţii cu diverse forme de cancer vor putea fi diagnosticaţi şi trataţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Baia Mare ca urmare a unor investiţii în echipamente şi tehnologii medicale de ultimă generaţie, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

Conform acestuia, proiectele de investiţii în valoare totală de 6,8 milioane euro au fost aprobate de consilierii judeţeni.

„E vorba de două proiecte distincte care urmează a fi finanţate din fonduri europene. Primul proiect se referă la infrastructura de diagnosticare şi tratare a cancerului iar al doilea proiect prevede dotarea serviciului Anatomie Patologică cu echipamente performante. De fapt, ambele investiţii prevăd dotări, echipamente şi infrastructură medicală de ultimă generaţie. Toate investiţiile de care vorbesc sunt finanţate prin Programul Sănătate aflat în derulare la Ministerul Sănătăţii. (…) Consider că aceste două proiecte sunt majore pentru sănătate, într-un domeniu atât de sensibil, ca diagnosticarea şi tratarea acestei suferinţe”, a spus Ionel Bogdan.

Potrivit acestuia, cele două investiţii vor reduce simţitor numărul pacienţilor care în unele situaţii sunt obligaţi să urmeze proceduri de tratament în alte oraşe din Transilvania, îndeosebi Cluj-Napoca.

„Probabil pentru prima dată SJU Baia Mare va fi capabil să ofere servicii medicale complete acestei categorii de pacienţi. Pe lângă problema de sănătate atât de dificilă, accesul uneori complicat la servicii medicale, pacienţii sau o anumită categorie de pacienţi nu vor mai fi nevoiţi să meargă pentru tratamente în alte oraşe aflate la mare distanţă de casă. Ne dorim ca aceşti pacienţi să beneficieze de tratamente cât mai aproape de casă şi să înlăturăm acest disconfort al transportului spre alte spitale din afara judeţului”, a afirmat Ionel Bogdan.

CJ Maramureş a finanţat recent modernizarea şi recompartimentarea Serviciului de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul SJU Baia Mare şi are în fază de proiect extinderea unor secţii de primiri urgenţe şi modernizarea heliportului. AGERPRES