Un articol scris de Iulia Margasoiu, Nutriționist dietetician și bioinginer medical, pentru platforma DespreObezitate.ro.
Atunci când vorbim despre obezitate, în societate accentul se pune mai mult pe problemele de estetică, decât pe cele de ordin medical. Cu toții trebuie să știm, însă, că obezitatea se asociază cu diferite complicații pentru sănătate. Diabetul zaharat tip 2, afecțiunile articulare, hipertensiunea arterială, dislipidemia și bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente complicații ale obezității.
Chiar dacă obezitatea și complicațiile sale s-au instalat, este important de știut că scăderea în greutate aduce beneficii pacientului. În practica clinică, rezultatele favorabile ale analizelor de laborator după intervenția nutrițională ne demonstrează acest lucru.
Prin urmare, măsurile de scădere în greutate nu vizează doar tratamentul obezității, ci și al afecțiunilor asociate.
În urma studiilor, s-a concluzionat că reducerea ponderală poate avea diferite beneficii terapeutice, în funcție de procentul acesteia din greutatea inițială. Conform William T. Cefalu et al. în studiul „Advances in the Science, Treatment, and Prevention of the Disease of Obesity: Reflections From a Diabetes Care Editors’ Expert Forum”:
- Scăderea ponderală de 3-10% din greutatea inițială (se poate traduce ca o scădere de 3-10 kg din 100 kg): poate preveni instalarea diabetului zaharat tip 2.
- Scăderea ponderală de 5-10% din greutatea inițială: ameliorează osteoartrita, boala de reflux gastroesofagian și incontinența urinară de stres.
- Scăderea ponderală de 10% din greutatea inițială: ameliorează apneea în somn, steatoza hepatică non-alcoolică.
- Scăderea ponderală de 3-15% sau peste 15% din greutatea inițială: ameliorează dislipidemia, reduce glicemia și hemoglobina glicată la pacienții cu prediabet
- Scăderea ponderală de 5-15% din greutatea inițială: ameliorează sindromul ovarelor polichistice.
- Scăderea ponderală de 5-15% și peste 15% din greutatea inițială: ameliorează semnificativ hipertensiunea arterială.
Bineînțeles, beneficiile sunt maximale în cazul procentelor maxime. Acest lucru nu înseamnă, însă, că aceste procente de scădere în greutate sunt suficiente la pacienții obezi. Obiectivul este acela de a atinge o greutate normală.
De asemenea, ritmul scăderii în greutate este important. Deși majoritatea pacienților își doresc să slăbească foarte mult cât mai rapid, acest lucru se asociază cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi litiaza biliară și efectul Yo-Yo (revenirea kilogramelor pierdute). O slăbire sănătoasă înseamnă o reducere ponderală de 0,5-1,5 kg pe săptămână.
În orice caz, este întotdeauna mai ușor să prevenim decât să tratăm. De aceea, încurajez persoanele care se confruntă cu fluctuații mari de greutate să apeleze la dietetician cât mai curând. Intervenția nutrițională timpurie și educația nutrițională de calitate ajută la prevenția obezității și complicațiilor acesteia.
Referințe:
William T. Cefalu, George A. Bray, Philip D. Home, W. Timothy Garvey, Samuel Klein, F. Xavier Pi-Sunyer, Frank B. Hu, Itamar Raz, Luc Van Gaal, Bruce M. Wolfe, Donna H. Ryan; Advances in the Science, Treatment, and Prevention of the Disease of Obesity: Reflections From a Diabetes Care Editors’ Expert Forum. Diabetes Care 1 August 2015; 38 (8): 1567–1582. https://doi.org/10.2337/dc15-1081