Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, medicul specialist Adriana Sorette Arbore, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, coordonator tehnic al Programului Național de Prevenire și Supraveghere a Tuberculozei, a precizat că în 2024 au fost înregistrate 500 de cazuri în județul Iași, iar în București, 662.
”După 2020, anul de declarare a pandemiei SARS CoV-2, este primul an în care incidența tuberculozei pare să scadă. A scăzut la nivelul țării și datele provizorii ale Unității de management a Tuberculozei de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București arată că și în număr absolut, și în incidență – procente, să zicem – lucrul acesta este vizibil. A scăzut și la adulți, la copii, și, în fine, a scăzut și la nivelul județului Iași – de la 534 de cazuri am ajuns la 500. Numărul este mare. Noi suntem, după acest număr, pe locul doi în țară, după București, care are 662 de cazuri înregistrate”, a declarat Adriana Sorette Arbore.
Tuberculoza este una dintre cele mai infectioase boli din lume, cauzata de bacterii care afecteaza in principal plamanii. Se transmite prin aer, atunci cand persoanele infectate tusesc, stranuta sau scuipa. In fiecare zi, peste 4.100 de oameni mor din cauza acestei boli, iar aproximativ 28.000 de persoane sunt diagnosticate la nivel global. In 2023, OMS estimeaza ca 10,9 milioane de oameni au fost afectati de tuberculoza, boala fiind prezenta in toate tarile si la toate grupele de varsta.
Tuberculoza a înlocuit COVID-19 pentru a deveni principala cauză a deceselor provocate de bolile infecţioase în 2023, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), subliniind provocările din cadrul efortului global de eradicare a acestei maladii.
Adriana Sorette Arbore: Lipsa de adresare la medicii de familie, informarea proastă și nu proastă pentru că ea se găsește prost redactată pe Internet, ci pentru că oamenii nu sunt pregătiți să primească acest gen de informații și să le înțeleagă; după aceea, nesiguranța socială – avem o populație care este vulnerabilă din punct de vedere financiar, circulația extraordinar de mare între județele din regiunea Moldovei și de asemenea între România și alte țări. Persoanele care vin, vin cu niște forme foarte grave de tuberculoză. Mortalitatea este de asemenea foarte mare. În ultimii trei ani, am avut cazuri grave care se prezintă foarte târziu la diagnostic, nu mai există șanse de salvare sau, dacă sunt în situația de a fi salvați, prețul pe care îl plătesc din punct de vedere funcțional, din punct de vedere al sănătății plămânului, este foarte mare.
În timp ce numărul de decese asociate cu această boală a scăzut la 1,25 milioane în 2023, de la 1,32 milioane în 2022, numărul total de persoane care se îmbolnăvesc de tuberculoză a crescut uşor, ajungând la aproximativ 10,8 milioane în 2023.
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimii 25 de ani au fost salvate 75 de milioane de vieti, dar tuberculoza ramane una dintre bolile cu cea mai mare mortalitate, zilnic aproape 4.500 de persoane pierzandu-si viata din cauza acestei maladii.
Ţările cu venituri mici şi mijlocii, care suportă 98% din povara bolii, s-au confruntat cu o lipsă semnificativă de fonduri.
Pe de altă parte, tratamentele sunt sumpe și inaccesibile, a explicat medicul Adriana Sorette Arbore: O pastilă dintr-unul din medicamente costă 230 lei. Pacientul nostru trebuie să ia patru tablete pe zi, în fiecare zi, timp de două luni. Vă dați seama la ce costuri se ajunge în aceste situații. Pacienții au multe boli asociate – diabet zaharat, hepatite cronice, alcoolismul, tabacismul și drogurile. Noi nu am avut, până în ultimii cinci ani, declarate cazuri cu tuberculoză și consumatori de droguri. Acest lucru se întâmplă astăzi.
În 2023, diferenţa dintre numărul estimat de cazuri noi de tuberculoză şi cele raportate s-a redus la aproximativ 2,7 milioane, o scădere importantă în raport cu nivelurile din timpul fazei acute a pandemiei de COVID-19, care au fost de aproximativ 4 milioane în 2020 şi în 2021.
Tuberculoza rezistentă la medicamente multiple rămâne o criză de sănătate publică.
Adriana Sorette Arbore a mai atras atenția că, în sistemul medical, se va înregistra un schimb de generații, ceea ce va determina, dacă nu se vor face angajări, o lipsă de personal în domeniu: Tot sistemul sanitar se confruntă cu următoarea situație, și noi am constatat acest lucru foarte recent, când au venit cele două ordonanțe de ieșire la pensie și de ne-ieșire la pensie: se întâmplă un schimb de generație. Dacă posturile nu sunt scoase la concurs, se va produce o mare lipsă de personal și această lipsă de personal se va repercuta asupra pacienților cu tuberculoză, a căror număr va fi aproape la fel de mare.
Romania, cu toate ca in ultimii 20 de ani a inregistrat progrese importante in asigurarea controlului tuberculozei, continua sa ocupe primul loc in regiune la numarul de cazuri. In 2024 incidenta tuberculozei a fost de peste 44 de cazuri la suta de mii de locuitori, cu mult peste valorile medii la nivel european.
Sursa: Radio Iași