3.8 milioane de euro investiți în spitalele românești și în alte cauze umanitare de către cel mai mare grup de mame din România

LaPrimulBebe împlinește 10 ani de activitate. Pornit inițial, în 2013, ca un grup de sprijin cu doar 10 membri, acesta reunește în prezent 230.000 de membri din România și din Diaspora, care primesc sprijin emoțional și informațional, se ridică unii pe alții în momente dificile și se educă, poate pentru cel mai important rol al vieții lor: cel de părinte.

Devenit unul dintre principalii promotori ai schimbării, LaPrimulBebe a reușit, cu ajutorul membrilor, să aducă o schimbare în spitalele de copii din România. În cei 10 ani de activitate, au strâns donații de 3.8 milioane de euro cu care au renovat și dotat 18 secții de spitale din țară.

Transformat rapid într-una dintre cele mai puternice voci pentru nevoile tinerelor mame, aflate la primul copil, din România, LaPrimulBebe își propune să contribuie la o țară în care fiecare mamă își trăiește sarcina și concediul de creștere copil în demnitate, respectată și văzută. O țară în care fiecare mamă își înțelege importanța rolului ei și faptul că lucrul cu sinele este cheia creșterii unui copil bine cu el.

Evoluția Comunității – de la 10 membri în 2013, la 230.000 în 2023

Povestea LaPrimulBebe începe în 2013, când Atena Boca, aflată la primul copil, s-a confruntat cu depresia post-partum. S-a simțit copleșită și izolată și a creat un grup de Facebook în care și-a adăugat cele mai apropiate prietene, să discute despre experiențele cu care se confruntau. Grupul a fost făcut din greșeală public pentru câteva zile, așa că alte mame s-au alăturat. La 10 ani distanță, Comunitatea numără 230.000 de membri, fiind prezentă în toate județele din țară și în Diaspora. Astăzi, LaPrimulBebe își împlinește misiunea prin sprijin emoțional și informațional oferit în grupurile online empatice, prin cursuri și programe de educație parentală, campanii de conștientizare și proiecte umanitare.

Proiecte umanitare – de la 5.000 de euro în 2013, la 3.8 milioane de euro în 2023

Odată cu trecerea timpului, grupul LaPrimulBebe s-a dezvoltat, iar Atena Boca a ascultat nevoile tinerelor mame de la noi din țară. A citit poveștile și experiențele prin care au trecut mamele în spitalele din România. Au ales să se implice și să strângă donații pentru renovarea și dotarea spitalelor de stat. În prima campanie de strângere de fonduri din 2013, Comunitatea LaPrimulBebe a adunat 5.000 de euro. 10 ani mai târziu, la ultima campanie, s-au strâns aproape 488.000 de euro. Într-un deceniu de activitate, membrii grupului LaPrimulBebe au donat și implementat proiecte umanitare în valoare de 3.8 milioane de euro. Printre cele mai de impact proiecte umanitare LaPrimulBebe se numără:

  • Renovarea secției de pediatrie a spitalului Municipal Câmpulung;
  • Dotarea cu aparatură a secției ATI a Spitalului de Urgență Pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași;
  • Dotarea secției de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Sibiu cu un sistem de supramonitorizare care reduce mortalitatea infantilă și un sistem audio-video prin care mamele pot vorbi bebelușilor aflați în incubatoare;
  • Renovarea secției de pediatrie a Spitalului Municipal Moreni și dotarea cu echipamente medicale;
  • Renovarea și amenajarea a două etaje din clădirea MagicHome, refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer;
  • Renovarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea

10 ani marcați de schimbări sociale și de mentalitate

 “Acum zece ani cuvântul “parenting” era aproape necunoscut în România. A fost nevoie să împrumutăm dintr-o altă limbă un verb pentru acțiunea de creștere conștientă a copiilor. A fost o trezire pentru un glob întreg, dar și pentru România pe marginea subiectului “creșterea copiilor”. Este suficient să ne uităm la rafturile de literatură de specialitate din librării, cu sute de titluri scrise pe această temă. Acum zece ani aveam doar cartea Mama și Copilul. Atunci nu vorbea mai nimeni despre durerile alăptării, starea emoțională haotică a mamelor în primii ani după naștere și nu doar în primele zile, despre depresia post-natală, despre greul fizic și emoțional pe care proaspeții părinți le duceau în tăcere. Fiecare mamă în casa ei se simțea singură, neînțeleasă, neconformă. Și în multe alte case, alte mame simțeau la fel. Am fost martora a zeci de mii de conversații online și offline despre acest greu, conversații grele și nepurtate până atunci, cu oameni pe care nu îi cunoșteam. Am înțeles cu toții că viitorul se află în brațele mamelor, iar ele au nevoie de sprijin. Iar LaPrimulBebe a fost parte importantă din această mișcare, alături de alte voci curajoase care au rostit pline de curaj cuvintele și emoțiile nevorbite ale tuturor generațiilor de mame de dinaintea lor.” mărturisește Atena Boca, fondatoarea Comunității LaPrimulBebe.

Cursuri și evenimente de educație parentală

LaPrimulBebe sprijină tinerele familii, aflate la primul copil și prin intermediul cursurilor de educație parentală. 300 de evenimente online și offline au fost organizate în cei 10 ani de activitate. Unul dintre cele mai de succes instrumente pentru părinți este programul video BebeBunVenit, care oferă informații despre perioada de dinainte și după naștere, în primul an alături de bebelușul lor. Programul are 235 de episoade educative realizate împreună cu experți. Proiectul s-a extins și în rândul mamelor din zonele defavorizate, prin intermediul Caravanei BebeBunVenit și le-a oferit acestora informații privind îngrijirea copiilor, haine de iarnă și produse de igienă pentru bebeluși. LaPrimulBebe a creat și o campanie de conștientizare privind nevoile mamelor în societate, de la cele fizice, la cele emoționale, numită chiar “Vizibilitate pentru nevoile mamelor”, campanie care își propune să facă auzite nevoile mamelor și să pună reflectorul pe importanța rolului de mamă la nivelul societății.

Distincții acordate

LaPrimulBebe a fost singura comunitate din Romania câștigătoare a bursei oferite de Facebook în 2018. Platforma premia cele mai de impact comunități online din toată lumea, care au reușit să producă schimbări în societățile din care provin. Atena Boca, fondatoarea grupului, a fost singurul român care s-a numărat printre cei 100 de lideri din toată lumea, aleși de Facebook să participe la un program de formare privind comunitățile online, organizat în Statele Unite. Eforturile Comunității LaPrimulBebe au fost remarcate și la nivel național fiind premiate la galele care oferă distincții asociațiilor care se implică în acțiuni umanitare sau cele care promovează leadershipul feminin.