Virusul hepatitei C (VHC) nu cauzează întotdeauna simptome, dar dacă infecția devine cronică, poate provoca complicații în timp. Una dintre acestea este inflamarea și durerea articulațiilor.

Uneori, durerea articulară este primul simptom pe care îl observă persoanele cu VHC, iar în unele cazuri poate indica artrită. Însă VHC este, de asemenea, asociat și cu alte afecțiuni care pot provoca dureri articulare, cum ar fi fibromialgia.

Cauze, afecțiuni conexe și tratament

Motivul pentru care VHC poate duce la dureri articulare se datorează sistemului imunitar. Pe măsură ce organismul încearcă să distrugă și să elimine virusul, sistemul imunitar se activează, ceea ce poate provoca inflamații articulare. Cu VHC acut, acest simptom este de obicei temporar și se rezolvă atunci când sistemul imunitar elimină virusul.

Cu toate acestea, în timp ce 30% din infecțiile cu VHC se elimină fără tratament medical în decurs de 6 luni de la contractarea virusului, 70% devin cronice. Dacă VHC devine cronic, acesta continuă să se replice în sânge și ficat, determinând activarea constantă a sistemului imunitar. Acest lucru poate duce la dureri cronice articulare sau artrită.

Supraactivarea sistemului imunitar poate determina, de asemenea, atacarea de către organism a propriilor țesuturi sănătoase din greșeală, precum și alte afecțiuni, cum ar fi crioglobulinemia. Crioglobulinemia apare atunci când proteinele din sânge devin solide la rece, ceea ce poate provoca probleme ale vaselor de sânge sau boala Raynaud.

VHC cronic necesită tratament medical, dar depistarea acestuia poate fi dificilă, deoarece nu provoacă întotdeauna simptome evidente. Unii oameni suferă de dureri articulare sau musculare înainte de a ști că au VHC. De fapt, durerile musculare sau articulare împreună cu oboseala inexplicabilă tind să fie cele mai frecvente simptome inițiale ale hepatitei cronice C.

VHC și artralgia

 Spre deosebire de artrită, artralgia este durere articulară, fără semne evidente de umflare sau inflamație articulară.

Simptomele includ: dureri articulare, rigiditatea articulațiilor, raza de mișcare redusă.

Virusurile ca VHC sunt o sursă binecunoscută ce cauzează artralgia, deși există multe alte afecțiuni care provoacă, de asemenea, acest simptom.

 VHC și artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă (RA) apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat țesutul care acoperă articulațiile.

Simptomele includ: articulații dureroase și sensibile, începând adesea în articulațiile mici ale mâinilor sau picioarelor, rigiditate articulară dimineața, care durează 30 de minute sau mai mult, dureri articulare simetrice care afectează ambele părți ale corpului, de exemplu, ambele mâini, oboseala inexplicabila, febra mica.

Cercetătorii consideră că virusurile și alți agenți patogeni pot cauza dezvoltarea RA la persoanele cu anumite gene. Tratamentul include de obicei o combinație de medicamente pentru a reduce durerea și inflamația și modificări ale stilului de viață pentru a ajuta o persoană să gestioneze simptomele.

În unele cazuri, artralgia este un precursor al dezvoltării artritei, inclusiv RA. Cercetătorii încă încearcă să stabilească dacă tratarea artralgiei devreme cu medicamente RA ar putea opri progresia către RA.

VHC și fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune care provoacă dureri răspândite în tot corpul, precum și alte simptome. Medicii nu sunt siguri cum se dezvoltă, dar bolile virale sunt unul dintre factorii de risc. Cercetările timpurii sugerează că poate exista o legătură specifică cu VHC.

Într-un studiu din 2019, 7,6% dintre femeile cu VHC aveau și fibromialgie. Autorii studiului au concluzionat că există o asociere pozitivă între cele două condiții. Persoanele cu RA sunt, de asemenea, mai predispuse la apariția fibromialgiei.

Simptomele fibromialgiei pot include: durere răspândită, oboseala inexplicabilă, probleme de somn, probleme cu memoria, gândirea sau concentrarea, sensibilitate crescută la durere, dureri de cap și migrenă, furnicături sau amorțeală la picioare sau mâini, simptome digestive, durere în maxilar sau față, anxietate și depresie.

Nu există un remediu cunoscut pentru fibromialgie, astfel încât tratamentul se concentrează pe reducerea durerii, îmbunătățirea calității vieții și abordarea oricăror factori de bază care ar putea contribui la afecțiune.

În plus față de virusuri, factorii de risc pentru fibromialgie includ experimentarea unor evenimente traumatice sau tulburări de stres post-traumatic, leziuni fizice repetate și obezitate.

Tratamentul VHC și durerile articulare

Potrivit Colegiului American de Reumatologie, 97% dintre persoanele care iau antivirale cu acțiune directă (DAA) pentru VHC se recuperează complet. În multe cazuri, tratarea infecției îmbunătățește sau vindecă complet orice durere articulară.

Din acest motiv, este important să solicitați testarea și tratamentul cât mai curând posibil pentru a preveni orice deteriorare de durată a articulațiilor. Între timp, medicii reumatologi și specialiștii în tratarea bolilor de ficat ar trebui să colaboreze pentru a ajuta la gestionarea durerii articulare a unei persoane într-un mod sigur și eficient, deoarece anumite medicamente pentru artrită ar putea să nu fie potrivite pentru cei cu VHC.

De exemplu, mai multe medicamente RA pot deteriora ficatul. Dacă o persoană are deja unele leziuni hepatice din cauza VHC avansat, aceste medicamente nu le vor fi adecvate. Medicamentele antitumorale pentru factorii de necroză par a fi sigure pentru utilizare la persoanele cu VHC.

 

Sursa: medicalnewstoday.com