Asociaţia Dincolo de Autism organizează, în data de 5 decembrie, o licitaţie caritabilă pentru strângerea fondurilor necesare derulării unui proiect de screening gratuit în grădiniţe care are ca scop identificarea copiilor cu nevoi speciale, diagnosticarea precoce şi intervenţia terapeutică timpurie având un rol esenţial în procesul de recuperare.

Asociaţia Dincolo de Autism funcţionează din 2016, iar în toamna anului trecut a deschis, în Alexandria, centrul de zi “Happy” pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

“Noi suntem Asociaţia Dincolo de Autism. Suntem terapeuţi, colegi, prieteni, familie. Din anul 2016 ne ocupăm cu îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi. Chiar dacă nu ni s-a spus, avem tendinţa ca, întotdeauna, atunci când auzim cuvântul ‘eroi’, să-l asociem cu personaje de desene animate sau filme, cu oameni care au schimbat faţa omenirii sau şi-au dedicat întreaga carieră în folosul altor oameni. Câţi dintre noi au văzut un copil care suferă de autism ca un erou? Un copil pentru care fiecare zi este o luptă? Un copil care a venit pe lume fără manual de utilizare? Un copil pentru care destinul a ridicat un zid invizibil între ‘lumea lui’ şi lumea noastră? (…) Par lucruri atât de triste încât ai crede că sunt dintr-un film, dar ele sunt atât de reale pentru un copil cu o poveste specială”, spun cei din echipa centrului din Alexandria.

Andreea Sărban Enescu, vicepreşedinte al Asociaţiei, ştie foarte bine că intervenţia timpurie este esenţială şi poate uşura lungul drum al copiilor cu dizabilităţi către o viaţă independentă. De aceea, a gândit un proiect de screening pentru copiii din grădiniţe. Şi cum singura problemă o reprezintă fondurile, a mers pe ideea organizării unei licitaţii. Astfel, de săptămâni bune, dincolo de terapie, întreaga echipă a centrului din Alexandria lucrează alături de copii la realizarea unor obiecte care vor face obiectul licitaţiei, micuţii putându-şi exprima, în acest fel, creativitatea, adesea strălucită.

“Ca orice asociaţie care se luptă cu această problemă, întâmpinăm probleme financiare. Pentru a promova munca continuă şi talentul copiilor noştri şi pentru a ne putea susţine în bune condiţii activitatea, vă invităm la prima ediţie a licitaţiei Asociaţiei Dincolo de Autism. Cu multă dragoste, emoţie şi spirit de echipă vor fi puse la dispoziţia publicului obiecte făcute în cadrul asociaţiei noastre. Cu fondurile strânse dorim să achiziţionăm un set de testări ce ne va folosi în următorul nostru proiect: depistarea timpurie a copiilor cu nevoi speciale, împlicând un screening în grădiniţe”, spune Andreea Sărban Enescu.