Liliana Moldoveanu, presedintele Asociatiei Sweet Land Constanta, care se adreseaza si se ocupa in mod special de familiile si copiii cu diabet, apreciaza ca este nevoie de o ragandire a managementului diabetului zaharat in Romania.

“Dupa anii ‘90 am reusit sa tratam ‘clasic’ cu testarea cu glucometrul si administrarea de insulina, imitand pancreasul uman sanatos. Acum tehnologia a avansat si nu exista zi sa nu apara o informatie cu noi inovatii in domeniu. Legislatia trebuie sa prevada un buget suficient pentru ca toti pacientii cu diabet tip 1 sa beneficieze de sisteme moderne de monitorizare si control. Bineinteles, relatia pacient-medic este esentiala si aici totul se realizeaza in echipa. Avem nevoie de norme clare, reprezentantii pacientilor trebuie consultati, procedurile de achizitie trebuie facute la timp atat pentru aparatura cat si pentru consumabile, pentru a nu mai exista sincope”, spune Liliana Moldoveanu intr-un interviu pentru portalul RoDiabet.

Ea adauga ca este nevoie de mai multe programe de educatie si preventie la toate nivelurile populatiei, iar montarea senzorilor si a pompelor sa se poata face local, in spitalele la care pacientii vin pentru reteta, nu doar in cateva centre.

Asociatia Sweet Land Constanta face eforturi pentru a-i constientiza pe membrii sai de pericolul afectiunilor cardiovasculare, care se pot agrava in combinatie cu diabetul. “Din momentul diagnosticarii si pe parcursul aprofundarii cunostintelor teoretice, pacientii stiu ca exista riscuri daca nu exista un echilibru intre dieta si controlul glicemic. Am intalnit si cazuri in care tinerii sunt mult mai constienti decat parintii, acolo unde situatia sociala este precara, iar maturii au inteles mai greu care este conduita cand ne confruntam cu o afectiune cronica cum este diabetul zaharat. Dar, in cea mai mare masura, pacientii nostri constientizeaza riscurile si mai ales cel al bolilor cardiovasculare”, mentioneaza presedintele Asociatiei Sweet Land Constanta.

Liliana Moldoveanu mai spune ca pacientii trebuie convinsi sa acceze doar surse de informatii specializate, verificate, iar acest lucrul il realizeaza de cele mai multe ori prin exemplul personal, prin postarile de pe site-ul asociatiei si pe pagina de facebook. “Din pacate, avem parte de o invazie de fake-news. Toata lumea vindeca diabetul pe seama naivitatii pacientilor! Noi incercam sa combatem aceasta trista realitate prin discutiile directe cu membrii nostri, prin activitati si campanii de informare profesioniste, cum este si cea realizata in colaborare cu portalul RoDiabet”, mai spune Liliana Moldoveanu.

 

Material realizat în cadrul campaniei de educație și prevenție ”Poți face mai mult”, dezvoltată de portalul RoDiabet.ro cu susținerea partenerului Novo Nordisk  și dedicată educației publicului larg și persoanelor afectate de diabetul de tip 2, cu privire la complicațiile cardiovasculare. Puteți citi mai multe despre efectele acestor complicații, sau despre modurile în care le puteți preveni în mod eficient, pe pagina dedicată programului  WWW.RODIABET.RO/POTI-FACE-MAI-MULT/.