Una dintre problemele care îngreunează operațiunile de transplant în România este lipsa de suficienți medici specialiști de Terapie Intensivă, adică cei care trebuie să îl monitorizeze pe pacientul aflat în moarte cerebrală 24 din 24 de ore. Este punctul de vedere al președintelui Asociației Transplantaților, Gheorghe Tache.

“Eu consider că această scădere a numărului de donatori față de perioada anterioară, de ultimii doi-trei ani, trebuie să o privim numai din interiorul nostru și să o analizăm în interiorul nostru. Mă refer aici la toți factorii acreditați pe aria de transplanturi – de la Agenția de Transplant, cu organizațiile profesionale și chiar și cu noi, cu asociațiile de pacienți (…). Până când noi nu facem o analiză clară, detaliată, cu toate disfuncționalitățile care există – și pentru că am pomenit de Agenția Națională de Transplant, iată că, de la înființare, încă nu s-a reușit să fie toate posturile ocupate, astfel încât să fie funcțională, să fie activă și să poată să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființată. Totul pornește din interior. Și atunci când vom transmite mesaje clare și vom face un front comun, atât de informare, cât și de susținere a activității de transplant în toate ramurile ei, lucrurile vor începe să funcționeze”, a declarat Gheorghe Tache.

Mesajul organizatorilor marșului de astăzi este foarte clar, a spus el: “Să crească numărul de donatori, pentru că numărul celor care mor este mult mai mare decât al celor care beneficiază de o procedură de transplant”.

Materialul integral poate fi citit pe www.rohealthreview.ro.