Prevalența BPOC a crescut la nivel global în ultimele decenii, afectând 328 de milioane de oameni din întreaga lume. Acest lucru va face din BPOC a treia cauză de deces la nivel mondial până în anul 2030. BPOC este, prin urmare, o problemă majoră de sănătate publică.

Malnutriția este frecventă în rândul persoanelor cu BPOC și este adesea asociată cu prognostic slab, deoarece aceasta afectează funcția pulmonară, scade calitatea vieții, crește riscul de exacerbări, prelungește durata internării în spital și costurile asistenței medicale. Studiile au arătat că intervențiile nutriționale ar putea duce la îmbunătățiri semnificative ale capacității funcționale și a calității vieții, precum și la scăderea morbidității și mortalității la pacienții cu BPOC.

Într-un studiu publicat în 2019 în International Journal of COPD (Nutritional status, dietary intake, and healthrelated quality of life in outpatients with COPD) , dintre cei 168 de participanți cu o vârstă medie de 63,9 ani, doar 43 pacienți aveau status nutrițional normal. Restul (74,4%) au fost identificați ca fiind malnutriți conform clasificării SGA: 70 participanți (41.37%) au avut scor SGA-B (malnutriție ușoară sau moderată) și 55 participanți (32,7%) scor SGA-C (malnutriție severă).

Majoritatea participanților (81,5%) au raportat pierderea în greutate în ultimele 6 luni, iar acei participanți care au fost identificați ca malnutriți (SGA-B + C) au raportat mai puține mese zilnice decât cei cu status nutrițional normal.

De asemenea, cei cu malnutriție severă au înregistrat un scor al calității vieții semnificativ mai slab (mai ales în ceea ce privește capacitatea fizică) decât cei cu status nutrițional normal.

Studiul clinic a evidențiat deci o prevalență ridicată a malnutriției, a aportului inadecvat de energie și proteine.

Prin urmare, prevenirea pierderii în greutate ar trebui să fie unul dintre obiectivele principale ale strategiilor de intervenție nutrițională la pacienții cu BPOC.

În plus față de aportul alimentar scăzut și necesarul energetic crescut, BPOC este adesea asociată cu epuizarea musculară cauzată de o rată crescută de degradare a proteinelor și o rată scăzută a sintezei proteinelor și acest aspect se agravează cu înaintarea în vârstă. Acest studiu a constatat că, cu doar o masă suplimentară pe zi, șansele de a suferi de malnutriție au scăzut de 5,6 ori. Această strategie simplă ar putea aduce beneficii pacienților cu BPOC în prevenirea pierderii în greutate, promovarea creșterii în greutate și îmbunătățirea stării nutriționale.

Pe baza constatărilor din acest studiu, consilierea nutrițională pentru pacienții cu BPOC ar trebui să includă următoarele mesaje cheie:

1) creșterea numărului de mese consumate pe zi, asigurând trei mese principale și adăugând gustări între mese;

2) extinderea diversității alimentelor încorporate, în special alimentele bogate în proteine;

3) alegerea alimentelor bogate în energie (aport crescut de calorii);

Sunt recomandate deci diete hipercalorice și hiperproteice. Pentru pacienții care nu ating aceste praguri nutriționale din alimentație, se recomandă suplimentarea cu soluții de nutriție enterală (ex: Remune™). Acestea se consumă ca atare și pot înlocui cu succes o masă.

Remune™ este aliment destinat unui scop medical special, formulat specific pentru pacienții cu BPOC. Are la bază suc natural de fructe (86% din compoziție), este bogat în ulei de pește și proteine de înaltă calitate.

Concentrația mare de EPA&DHA (2 g/ fl) din ulei de pește norvegian, protejat împotriva oxidării, reduce inflamația și îmbunătățește greutatea corporală.

Izolatul proteic din zer este sursă completă de aminoacizi și este element esențial în sinteza proteică și menținerea masei musculare la pacienții cu BPOC.

Adaosul de Vitamina D în cantitate mare (10 micrograme/ fl) modulează funcția imunitară și previne oboseala și depresia.

În cadrul unui studiu clinic din 2017 (Targeted medical nutrition for cachexia in chronic obstructive pulmonary disease: a randomized, controlled trial – Philip C. Calder, Alessandro Laviano), Remune™ a demonstrat următoarele beneficii:

  • Creșterea concentrațiilor plasmatice de Acizi grași ω-3 și Vitamina D;
  • Ameliorarea sindromului inflamator sistemic;
  • Reducerea dispneei de efort și a stărilor de oboseală;
  • Toleranța și siguranța crescute;
  • Creșterea ratei de supraviețuire și a calității vieții;

 

Pentru detalii suplimentare, vizitati https://magazin-bbraun.ro/nutritie-solutii-enterale/929-supliment-nutritional-remune.html