În România, în momentul de față sunt 74 de pacienți diagnosticați cu boala Gaucher. Doar 22 dintre aceștia urmează un tratament oral, restul având nevoie de tratament perfuzabil. Asociațiile de pacienți au făcut demersuri către autorități pentru pacienții cu boli rare din România, inclusiv pentru cei afectați de boala Gaucher pentru a putea beneficia de tratamente la domiciliu. Dr. George Sîncă, președintele Fundației Române pentru Bolile Lizozomale (FRBL) a vorbit într-un interviu pentru 360medical.ro despre managementul bolii Gaucher în România, pe perioada pandemiei de COVID-19 și despre măsurile luate de autorități pentru reglementarea tratamentului la domiciliu. ,,Majoritatea pacienților a putut să-și facă tratamentul la domiciliu și a fost mult, mult în folosul acestora”, a declarat dr. George Sîncă.

În opinia președintelui FRBL, managementul bolii Gaucher de la începutul pandemiei până în prezent a fost realizat corespunzător printr-o comunicare corectă și măsuri reale luate de autorități atât în colaborare cu asociațiile de pacienți cât și cu sprijinul industriei farma.

,,Un număr redus de pacienți nu a avut acces în această perioadă în spitale declarate Covid, cum a fost cazul spitalului Colentina din București, dar pacienții au fost transferați prompt către alt spital și nu au pierdut în felul acesta administrarea perfuziei”, a spus dr. George Sîncă.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro