Peste 1800 de șnururi de mărțișor alb-turcoaz dispuse pe gardul Spitalului Colțea vor atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Asociația Mame pentru Mame, organizație neguvenamentală dedicată drepturilor mamelor și copiilor la servicii de sănătate și prevenție accesibile, se alătură demersurilor globale de conștientizare asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV. Activitățile derulate în întreaga lume cu ocazia acestei zile au drept obiectiv încurajarea autorităților să ia măsuri în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer cauzate de HPV, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, prin facilitarea accesului acestora la strategii de prevenire a infecției cu HPV – vaccinarea anti-HPV și  programe de screening.

Cancerul de col uterin este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare și screening

Trăim vremuri grele și pline de incertitudine, vremuri în care avem nevoie de soluții, de grijă, de siguranță. Traversăm o criza internațională ce ne-a unit le nivel european și la fel de uniți putem fi cu anumite probleme care încă răsună în fundal și necesită atenția noastră. În contextul actual, poate este mai important decât oricând sa reiterăm importanța prevenției și să ne aplecăm asupra problemelor mari de sănătate care pot influența realitatea noastră și a viitoarelor generații. Iar problema cancerelor cauzate de infecția cu HPV merită toată atenția noastră. România are toate instrumentele cu ajutorul cărora generațiile viitoare ar putea trăi fara riscurile și suferința cauzate de HPV. Ține de noi toți să contribuim la viitorul acesta pentru copiii noștri. Mesajul meu pentru părinți este să ceară vaccinarea anti-HPV medicului de familie, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani”, declară Ana Măiță, Președintele Asociației Mame pentru Mame.

Mărțișorul turcoaz – manifest pentru viață

Un simbol cunoscut de toată lumea îmbracă haine noi pentru a transmite un mesaj legat de o problemă care este despre noi toți și despre fiecare în parte. Un simbol prin care transmitem grija, atenția si iubirea, dar și importanța prevenției infecției cu HPV. Astfel, în data de 4 martie, 1805 fire de mărțișor alb-turcoaz vor fi agățate pe gardul Spitalului Colțea, pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin. În acest spațiu, se vor comemora viețile unor femei care au influențat vieți și unde, prin amintirea lor, se va lansa un apel la acțiune pentru un viitor lipsit de pericolul HPV pentru TOȚI copiii românilor, fete și băieți.  

Asociația Mame pentru Mame îi îndeamnă pe toți cei care vor trece mâine pe lângă spitalul Colțea, femei și bărbați, să acorde un moment de reflecție pe marginea acestei teme de sănătate publică, să se informeze din surse de încredere și, dacă au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, să vorbească cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV pentru a le proteja când vor deveni adulți.

Dezbatere online: Vom învinge: părinți, elevi, medici și autorități față în față cu HPV

Vineri, 4 martie, începând cu ora 10.00, Ana Măiță, președinta asociației Mame pentru Mame, va găzdui o dezbatere online la care vor participa experți din domeniul sănătății, reprezentanți ai autorităților, dar și părinți. Dezbaterea are rolul de a redeschide public conversația despre cât de important este să continuăm consolidarea programului de vaccinare anti-HPV în România, despre toate riscurile asociate infecției cu HPV și despre mijloacele de prevenție. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Asociației Mame pentru Mame.

Pericolul infecției cu HPV

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală1 și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.

La nivel mondial, infecția cu HPV cauzează anual peste 630.000 de cazuri de cancer în rândul femeilor și 60.000 de cazuri de cancer în rândul bărbaților. 

Infecția cu HPV este implicată în peste 95%  din cazurile de cancer de col uterin, în aproape 90% din cazurile de cancer anal și aproximativ 70% din cancerele orofaringiene și este responsabilă și de aproximativ 70% din cazurile de cancer vulvar, vaginal sau penian.

România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba de unul din puținele tipuri de cancer prevenibile.

În fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani. În România, mor anual peste 1800 de femei din cauza cancerului de col uterin, deși cele circa 5 decese în medie pe zi ar putea fi prevenite.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.

Campania a beneficiat de sprijinul MSD România.

Asociația Mame pentru Mame le mulțumește partenerilor și voluntarilor care au făcut posibilă organizarea acestei campanii.