“Atât ca pacient, cât și ca reprezentant al FADR, miliitez fără echivoc pentru un sistem fără coplată la serviciile medicale de baza pentru bolnavii cronici, ținând cont de faptul că marea majoritate a medicilor diabetologi lucrează în sistemul privat. Banii de la Casa de Asigurări trebuie să urmeze pacienții, pentru că altfel am putea avea cazuri în care să nu se mai prezinte la doctor, știur fiind că marea majoritate a persoanelor cu diabet trăiesc sub venitul mediu și chiar sub 1000 lei pe lună”, spune Maria Mesaroș, președintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), comentând intenția introducerii unei “contribuții personale” pentru persoanele care aleg să se trateze sau să se interneze în clinici private.

“Suntem de acord cu coplata la dispozitive medicale doar dacă acestea se vor găsi în circuit deschis în farmacii, iar pacientul poate să aleagă ceea ce i se potrivește și mă refer la pompe de insulină și senzori de monitorizare continuă. De asemenea, coplata poate exista în cazul testelor pentru glicemie, în afara celor de pe PND care sunt gratuite, dar ținând cont de necesarul real al testelor de glicemie la persoanele tratate cu insulină. Acestea momentan beneficiază de 200 de bucăți / 3luni și 100 bucăți / 3 luni, dar necesarul este de minim 300 bucăți / 3 luni și ar trebui să suporte o coplată doar pentru această diferență”, mai spune Maria Mesaroș.

Președinta FADR cere autorităților să aibă în vedere cu prioritate cazurile persoanelor cu tratament medicamentos care nu beneficiază de nici un test, pentru ca acestea să aibă posibilitatea unei coplăți la necesarul de minim 100 teste / an. “Trebuie să se țină cont că bolnavii cronici plătesc integral EMG, EKG, Ecografie, CT, RMN. Din acest motiv, coplata nu trebuie introdusă la consultații și obținerea rețetelor pentru insulină și medicamente, nici la consultațiile pentru complicațiile diabetului”, afirmă Maria Mesaroș.

În ceea ce privește spitalizarea, președintele FADR subliniză că și până acum costurile au fost suportate integral de cei care au apelat la spitale private, “dar și aici banii de la CAS trebuie să urmeze asiguratul și atunci acesta poate da o coplată”.

Un recent proiect de ordonanță de urgență prevede că „în situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru”.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita şi obţine şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru cea care îl avantajează.