Medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate vor putea acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi care suferă de boli cu potenţial endemo-epidemic, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată pe 6 aprilie de Guvern.

„Ordonanţa aprobată astăzi va asigura accesul neîntrerupt şi nediscriminatoriu al asiguraţilor la serviciile acordate în sistemul de sănătate, precum şi continuarea măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în rândul populaţiei. Potrivit noului act normativ, medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate vor putea acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi care suferă de boli cu potenţial endemo-epidemic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, prin acelaşi act normativ, terapiile psihiatrice, serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi sau logopezi se vor putea acorda în continuare de la distanţă, iar aceste consultaţii vor fi validate fără a mai fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.

Dan Cărbunaru a precizat că Guvernul a aprobat şi un act normativ în privinţa controlului tuberculozei în România. „La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat cadrul legal necesar pentru a acoperi, de la bugetul de stat, taxa de valoare adăugată de peste 1,4 milioane lei pentru bunuri şi servicii achiziţionate în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” – un program finanţat prin Fondul Globa l printr-un grant de tranziţie. Valoarea totală a programului este de peste 6,7 milioane euro, având ca durată de implementare până în 31 martie anul viitor”, a arătat Cărbunaru. AGERPRES