Un grup de specialişti de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” (IOCN) din Cluj-Napoca au subliniat, într-o conferinţă de presă, importanţa depistării precoce a oricărui tip de cancer, cu accent pe cancerul mamar, pentru a se putea interveni în timp util pentru tratarea bolii.

„Suntem în luna octombrie, luna de conştientizare a cancerului de sân şi cu acest prilej am dorit să vă aducem la cunoştinţă şi să vă asigurăm de preocupările continue la nivelul Institutului Oncologic cu privire la managementul pacientelor cu cancer se sân şi nu numai, al tuturor pacienţilor oncologici care se adresează institutului. Astfel, cu sprijinul colegilor de la Roche, începând cu acest an, Centrul de tumori mamare din cadrul IOCN a devenit prima unitate de diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, acreditată la nivel internaţional, respectiv la Societatea germană de oncologie şi, astfel, toate pacientele cu cancer de sân, peste 1.500 de paciente noi diagnosticate anual în cadrul institutului, beneficiază de experienţa şi cunoştinţele experţilor noştri din institut, experţi implicaţi în cadrul echipei multidisciplinare de diagnostic şi tratament”, a declarat managerul IOCN, lector dr Cătălin Vlad.

La rândul său, prof univ dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar chirurgie oncologică, a subliniat importanţa conştientizării cancerului, atât de către pacienţi, dar şi de către cei care fac politicile publice în acest sens.

„Cred că momente ca acesta de azi, pe care le regăsiţi şi într-un calendar al conştientizării cancerului, devin o realitate şi atâta vreme cât fiecare dintre noi ne cunoaştem rolul foarte bine, nu putem avea decât succes. (…) Societatea, dacă acceptă o formă de democraţie în care ştiinţa îşi are rolul ei clasic, atunci cred că primeşte informaţiile corecte bazate pe dovezi, le procesează şi apoi îşi trimite reprezentanţii să facă politici care să ţină cont de ceea ce ştiinţa poate să furnizeze în acel moment. Şi cred că din acest punct de vedere suntem într-o epocă destul de ciudată, fiindcă de la pandemie încoace cred că vedem mai multe ştiri false decât ştiri bune, vedem pe de altă parte tot felul de titluri extrem de complicat de interpretat din punct de vedere al publicului larg şi momente ca acestea cred că sunt bune pentru a lămuri unele lucruri”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, care a adăugat că boli precum cancerul, dar şi „alte boli netransmisibile reprezintă o povară tot mai mare a societăţii”.

IOCN şi Roche România au organizat, joi, conferinţa cu tema „Rolul echipei multidisciplinare în tratamentul optim al cancerului de sân şi importanţa depistării precoce prin programe de screening”.

„Medici din cadrul IOCN, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, au discutat despre rolul specialităţilor ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu. Reprezentanţii IOCN au prezentat şi rezultatele programului de screening regional pentru cancerul de sân denumit ‘Fii responsabilă de sănătatea ta’, derulat de IOCN în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în Regiunile de Nord-Vest şi Vest. Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta” – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se derulează în perioada 28 iulie 2020 – 31 decembrie 2023.

„Derulat de către Institutul Oncologic ‘Prof Dr Ion Chiricuţă’ Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, este primul proiect de screening populaţional organizat, de mare anvergură şi se adresează unui grup ţintă constituit din 40.000 de femei cu vârste între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest şi Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara) care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer de sân şi sunt asimptomatice pentru această maladie. Printre obiectivele principale se numără creşterea numărului de persoane care beneficiază de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, precum şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la beneficiile acestor programe. Până în prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost testate aproximativ 26.000 de femei din grupul ţintă”, se mai arată în informarea organizatorilor.

„Prin intermediul acestui program vrem să le arătăm femeilor că dacă depistăm cancerul de sân la timp acesta poate fi vindecat. Programul de screening este conceput astfel încât participarea femeilor să fie cât mai facilă. Scrisorile de invitare la centrul de screening sunt concepute accesibil şi prietenos, iar programarea se face în aşa fel încât 90% dintre paciente să nu călătorească mai mult de 50 km sau 60 de minute până la centru, indiferent dacă este fix sau mobil. În cazul descoperirii unor suspiciuni, fiecare pacientă va primi îngrijirile prescrise de comisia multidisciplinară de diagnostic şi tratament, care reuneşte medici de specialităţi diferite pentru a discuta aspectele legate de diagnostic şi a decide împreună strategia optimă de tratament”, a declarat, la rândul său, dr. Carmen Lisencu, medic primar radioterapie la IOCN. AGERPRES

 

Sursa foto: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca