Membrii Coaliției Votez pentru Sănătate cer 9% alocare bugetară din fonduri publice pentru Sănătatea Nouă. Aceștia au relansat astăzi campania de informare și mobilizare publică Votez pentru Sănătate, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din București-Ilfov, cu reprezentanți ai pacienților, manageri de spitale, medici, farmaciști, reprezentanți ai asociațiilor industriei farmaceutice, Coaliția Votez pentru Sănătate a dat startul  unei caravane de dezbateri la nivel regional și local, prin care își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.

“Sănătatea îți arată adevărata ei valoare când simți că o pierzi sau când un om drag aleargă după ea și ești neputincios. Toți am simțit ce înseamnă să cauți medici buni, tratamentele cele mai noi, medicamentele abia lansate și să nu reușești. Știu că anul acesta e unul în care avem șansa să schimbăm ceva, să stabilim împreună că investim în sănătate. Alături de educație e cea mai profitabilă armă!”, a declarat Alessandra Stoicescu, moderatoarea evenimentului și ambasadoare a campaniei.

“Pacienții români au nevoie de mai mult. Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâștige încrederea în sistemul de sănătate și să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri și neajunsuri. De aceea, această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

“Sistemul de sănătate din România este subfinanțat și necesită măsuri suplimentare pentru creșterea finanțării actuale și viitoare, pentru a acoperi nevoile reale ale pacienților și ale sistemului de sănătate. Dincolo de acestea, este important să înțelegem de ce în România este nevoie, de fapt, de bani mai mulți pentru sănătate. Iar răspunsul se traduce în ani de viață pentru noi toți”, a declarat Cecilia Radu, Președinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.

Situația din România:

 • 4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9%[1] din PIB.
 • Mult prea mulți români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.[2]
 • Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană.[3] Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă[4], de două ori mai puțin față de media europeană.
 • Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”.[5]

Coaliția Votez pentru Sănătate cere o SĂNĂTATE NOUĂ pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate, la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate. Manifestul campaniei prevede 9 principii cheie:

 1. 9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).
 2. Pentru pacienți, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital.
 3. Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.
 4. Eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.
 5. Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi.
 6. Abordare proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății. Sănătatea și inovația medicală sunt investiții în Sănătatea Românilor.
 7. Personalul medico – sanitar trebuie să rămână în România.
 8. Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate.
 9. Digitalizarea sănătății.

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_sha11_hf__custom_9549076/default/table?lang=en

[2] https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm

[3] https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm

[4] Indicator al speranței de sănătate care combină informații privind mortalitatea și morbiditatea (prevalența populației care suferă de o boală sau o afecțiune medicală)

[5] „Sănătatea ca prioritate în România”, realizat de ISRA Center (membru al Coaliției Votez pentru Sănătate), în luna octombrie 2019