În rândul adulților în vârstă, mai mulți pași pe zi au fost asociați cu un risc scăzut de boli cardiovasculare (BCV), iar beneficiile mișcării au apărut chiar și atunci când au fost parcurși mai puțin de 10.000 de pași pe zi, arată o nouă cercetare.
Printre adulții cu vârsta de 60 și peste, cei care făceau aproximativ 6 000 până la 9 000 de pași pe zi au avut un risc de BCV cu 40% până la 50% mai mic, comparativ cu adulții care făceau doar 2 000 de pași pe zi.
„Sperăm că acest studiu va contribui la îmbunătățirea sănătății publice și va fi introdus în recomandarea privind numărul optim de pași pe zi”, a declarat Amanda Paluch, de la Universitatea din Massachusetts Amherst.
”Chiar și mersul a mai puțin de 10.000 de pași în fiecare zi s-a dovedit a avea beneficii pentru sănătatea inimii”, declară Paluch.
Rezultatele studiului
Ca parte a studiului Steps for Health Collaborative, Paluch și colegii săi au examinat relația cauză-efect dintre numărul zilnic de pași și BCV printr-o analiză a opt studii prospective, care au implicat 20.152 de adulți (vârsta medie 63, 52% femei).
Pașii au fost măsurați în fiecare studiu folosind unul dintre cele cinci dispozitive diferite de măsurare, disponibile pe piață. Adulții cu vârsta de 60 de ani și peste au înregistrat o medie de 4 323 de pași pe zi, în timp ce adulții mai tineri au mers puțin mai mult (o medie de 6 911 pași zilnici).
În timpul analizei, care a durat în medie 6,2 ani, s-au raportat un total de 1 523 de evenimente asociate BCV. În modelul ajustat pentru adulții în vârstă riscul de BCV a fost cu 20% mai mic.
Cercetătorii avertizează că BCV este o boală specifică bătrâneții și există posibilitatea ca perioada de urmărire din aceste studii să nu fi fost suficient de lungă pentru a surprinde incidența BCV la adulții mai tineri.
„Mișcă-te mai mult și stai mai puțin! A fi activ din punct de vedere fizic reprezintă o parte importantă a menținerii inimii sănătoase”, a susținut Amanda Paluch.
Pentru adulții sedentari, Paluch sugerează să găsească modalități de a face mai mulți pași pe zi: “Nu trebuie să fie schimbări drastice. Luați în considerare o scurtă pauză de mers de 5 – 10 minute, urcarea scărilor sau activități cu nepoții”, a sfătuit Paluch.
„Pentru adulții care încep cu 3 000 de pași pe zi, trebuie stabilit un obiectiv de 4 000, și apoi 5000. Fiecare progres duce la o sănătate mai bună a inimii; iar pentru pe cei care sunt deja activi îi sfătuiesc să rămână consecvenți, deoarece odată cu creșterea numărului de pași apar și beneficii suplimentare”, conchide Paluch.
Sursă: Medscape.com