Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia la Institutul Oncologic Bucureşti a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est.

Protonoterapia presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiaţii care ucid celulele tumorale.

Investiţia totală în noul centru este estimată la 70 de milioane de euro şi susţinută din fonduri structurale europene.

„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcţia corectă, după cele şapte centre noi de radioterapie deblocate şi finanţate de MS. Astăzi am demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est”, a scris ministrul pe Facebook.

El a afirmat că va fi cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii.

„Este cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii. Este o datorie de onoare pentru noi să derulăm şi să finalizăm proiectele pe care le începem”, a mai scris Rafila.

Potrivit unui comunicat remis presei, la 10 zile de la semnarea Ordinului de ministru prin care se înfiinţează Grupul tehnic de lucru pentru construirea Centrului Naţional de Protonoterapie în valoare de 70 de milioane de euro, Ministerul Sănătăţii lansează etapa de consultare de piaţă pentru serviciile integrate: proiectare, execuţie şi dotare, necesare dezvoltării proiectului.

Ministerul Sănătăţii urmăreşte crearea unui cadru coerent şi corect în care se va înregistra documentaţia de atribuire, iar întreaga procedură se va înregistra într-un cadru transparent, corect şi competitiv, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se susţine în comunicat.

Consultarea de piaţă urmează să se finalizeze pe 31 mai.

„Ritmul de astăzi îmi dă încredere că putem demara licitaţia în luna august. Vom avea primul Centru Naţional de Protonoterapie din regiune şi mă bucur că reuşim să îl construim aici, în România”, a declarat secretarul de stat în MS Alexandru Rogobete, citat în comunicat. AGERPRES