Cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului, marcată la nivel mondial pe data de 4 februarie, comunitatea OSC-DespreCancer și Asociația OncoPacienților PHOENIX au organizat, pe 2 februarie, un webinar dedicat Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), din perspectiva pacienților oncologici. Întâlnirea a fost parte a programului 4FebCancer, inițiat de Asociația OncoPacienților PHOENIX și aflat la a 4-a ediție.

Întâlnirea a avut ca invitați reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, medici oncologi, dar și medici din alte specialități, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți oncologici. Au luat cuvântul Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, Senator Nicoleta PauliucConf. Univ. Dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, Dr. Bogdan Tănase, Managerul Institutului Oncologic București, Oana Dumitrașcu, Nutriționist dietetician, Ioana Cristea, Președinte Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și Asistent Farmacist Mirela Popescu.

Mirela Popescu, asistent farmacist, a povestit în cadrul webinarului că experiențele personale, mai exact faptul că provine dintr-o familie cu 11 pacienți oncologici, au determinat-o să facă în Germania acele teste de mutații genetice, unde probabilitatea să dezvolte și ea cancer a fost de peste 80%. Deși au fost costisitoare, testele au avut o importanță deosebită deoarece a ajutat-o la o depistare a cancerului în fază incipientă.

Aceasta consideră că ar fi ideal dacă testele s-ar putea realiza și în România deoarece ar preveni acest cancer avansat de orice natură ar fi el, în special acolo unde sunt suspiciuni. „Am mare încredere că se vor face demersuri pentru a implementa un program rapid gratuit cu aceste teste foarte importante pentru cei care au nevoie de ele”, afirmă aceasta.

Comunitatea OSC-DespreCancer este administrată de Oameni și CompaniiOameni și Companii-OSC  oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea  aici. O listă de comunități, aici.

Asociația OncoPacienților “PHOENIX” a fost înființată în 2013 și este o organizație nonguvernamentală ce reprezintă pacienți cu toate tipurile de cancer din toată țara și oferă sprijin în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, dar și a familiilor lor. Misiunea PHOENIX este să ajute pacienții să treacă mai ușor peste boală și peste suferința cauzată de aceasta atât la nivel fizic, cât și psihic.